fbpx
Сьогодні
15:41 11 Сер 2023

WP: перша група українських пілотів наступного літа завершить навчання на винищувачах F-16

English version here

Не раніше ніж наступного літа перша група із шести українських пілотів завершить навчання на винищувачах F-16.

Як інформує Рубрика, про це повідомляє американська газета The Washington Post із посиланням на джерела в уряді України та сфері оборони.

За словами джерел, шість пілотів, приблизно половина ескадрильї, пройдуть перший раунд навчання. Ще двох пілотів визначено як резервних кандидатів.

Хоча пілоти вже вільно розмовляють англійською, вони мають спочатку пройти чотиримісячні курси англійської мови у Великій Британії, щоб вивчити термінологію, повʼязану з літаками. Навчатиметься також і наземний персонал, адже Данія попросила навчати весь екіпаж, а не тільки пілотів, зазначає WP.

За словами українських посадовців, це відсуває початок бойової підготовки, яка, як очікується, триватиме пів року, на січень, повідомили українські чиновники. Друга група приблизно такої ж кількості буде готова через шість місяців або приблизно наприкінці наступного року.

Ще 20 українських пілотів готові до навчання англійською мовою, повідомили офіційні особи США, додавши, що більшість найкращих українських пілотів, як очікується, залишаться в Україні, де вони здійснюватимуть вильоти на літаках радянської розробки, які стріляють французькими ракетами SCALP і британськими Storm Shadow.

Бригадний генерал ПС ЗСУ Сергій Голубцов повідомив газеті, що в перервах між вильотами українські пілоти весь останній рік відвідували онлайн-курси англійської мови.

"Для льотного та наземного персоналу проведуть додаткові спеціалізовані навчання з термінології, необхідної для опанування F-16. Навчати пілотів та інший персонал в Україні цій термінології не було можливості через відсутність досвіду роботи з такою термінологією", — сказав він.

За словами генерала, оскільки відібрані пілоти вже мають високий рівень базової англійської мови, вивчення додаткової термінології "не займе багато часу".

Міністерство оборони Данії відмовилося коментувати, скільки часу триватиме програма, або відповідати на запитання про можливі затримки. Уряд Нідерландів працює з Румунією над створенням навчального центру в Румунії, але офіційні особи США заявили, що це займе час.

Міністр оборони України Олексій Резніков на саміті НАТО у Вільнюсі підписав меморандум про створення коаліції з підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Цей меморандум також підписали 11 країн коаліції з надання Україні літаків. Туди увійшли: Данія, Нідерланди, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія.

23 червня речник Пентагону генерал Пет Райдер повідомив, що Данія надіслала Сполученим Штатам запит на підтримку навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Що відомо про навчання українських пілотів на винищувачах F-16

Нагадаємо, питання надання Україні винищувачів F-16 обговорювалось у межах засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") у червні.

Після неї стало відомо, що до липня партнери України планують затвердити програму навчання українських пілотів, інженерів та техніків на винищувачах F-16, самі навчання проходитимуть у спеціально створеному центрі у одній з європейських країн.

За даними видання Politico, передача Україні західних винищувачів F-16 може відбутися на початку 2024 року.

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України. До них долучилася і Данія.

На початку червня речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат повідомив, що Київ відібрав перші групи українських пілотів для навчання у Британії.

6 липня, Вища рада національної оборони Румунії (CSAT) обговорила проєкт створення в країні центру підготовки льотчиків для керування винищувачами F-16, яким зможуть користуватись члени НАТО і країни-союзники.

Глава держави Володимир Зеленський анонсував, що у серпні розпочнуться навчання військових Збройних сил України на американських винищувачах F-16.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: