fbpx
Сьогодні
Відео 18:58 02 Сер 2023

Винищувачі F-16 для України: Президент розповів, коли почнуться навчання пілотів

English version here

Цього місяця почнуться навчання військових Збройних сил України на американських винищувачах F-16.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву президента України Володимира Зеленського.

"F-16. Цього місяця почнеться тренування наших українських пілотів", – наголосив президент.

За його словами, нині варто працювати на сто відсотків із країнами, які мають ці літаки і які зможуть після навчання їх передати Україні.

"Це потужне, складне завдання. Якнайшвидше має відбутися постачання та бойове застосування F-16 нашими пілотами. І ви розумієте, про які країни йдеться", – додав глава держави, звертаючись до послів України.

Що відомо про навчання українських пілотів на винищувачах F-16

Нагадаємо, питання надання Україні винищувачів F-16 обговорювалось у межах засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") у червні.

Після неї стало відомо, що до липня партнери України планують затвердити програму навчання українських пілотів, інженерів та техніків на винищувачах F-16, самі навчання проходитимуть у спеціально створеному центрі у одній з європейських країн.

За даними видання Politico, передача Україні західних винищувачів F-16 може відбутися на початку 2024 року.

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України. До них долучилася і Данія.

На початку червня речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат повідомив, що Київ відібрав перші групи українських пілотів для навчання у Британії.

6 липня, Вища рада національної оборони Румунії (CSAT) обговорила проєкт створення в країні центру підготовки льотчиків для керування винищувачами F-16, яким зможуть користуватись члени НАТО і країни-союзники.

Однак, як повідомили у CNN, українські пілоти мають почати тренуватися на F-16 вже цього місяця, але план навчань досі неузгоджений.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: