fbpx
Сьогодні
Фото 16:58 08 Сер 2023

На кінофестивалі у Сараєво покажуть три українських фільми

На 29-му кінофестивалі у Сараєво, що проходитиме 11-18 серпня, презентують українську драму La Palisiada й документальні фільми "Алое, фікус, авокадо і 6 драцен" та "Ми не згаснемо".

Про це повідомила пресслужба Державного агентства з питань кіно у Фейсбуці, пише Рубрика.

"Цього року за нагороду «Серце Сараєва» змагатиметься 49 фільмів у чотирьох конкурсних секціях: повнометражній, документальній, короткометражній та студентській — представлять 23 світових, 2 міжнародних, 21 регіональну та 3 національні прем'єри", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Україну представлятимуть три фільми. Зокрема, у головній секції фестивалю — міжнародному конкурсі повнометражних фільмів — покажуть стрічку Філіпа Сотниченка La Palisiada, історія якої розгортається в Україні в 1996 році напередодні скасування смертної кари в країні.

У документальній секції буде фільм Марти Смеречинської "Алое, фікус, авокадо і 6 драцен" – роздум про речі, залишені під час втечі від війни. Також у документальній секції змагатиметься стрічка Аліси Коваленко "Ми не згаснемо", що повідає історію дорослішання підлітків на сході України на тлі війни та їх надзвичайної подорожі до вершин Гімалайських гір.

У Держкіно зазначають, що цього року команда програмістів Кінофестивалю у Сараєво під керівництвом творчого директора Ізети Граджевіч переглянула 935 поданих на фестиваль фільмів, зокрема 200 художніх повнометражок, 235 документальних, 500 короткометражок та студентських робіт.

Конкурсна програма фестивалю відкрита для фільмів і кінематографістів з Албанії, Вірменії, Австрії, Азербайджану, Боснії й Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Кіпру, Греції, Грузії, Угорщини, Косова, Північної Македонії, Мальти, Молдови, Чорногорії, Румунії, Сербії, Словенії, Туреччини та України.

Довідка

Сараєвський кінофестиваль є головним кінофестивалем на Балканах та одним із найбільших у Європі.

Заснований у Сараєво в 1995 році, коли місто було в облозі під час Боснійської війни. Перший раз відбувся 1996 року. Найвища нагорода на фестивалі — премія "Серце Сараєво".

Впродовж своєї історії фестиваль відбувався у липні, серпні або вересні. У програмі фестивалю як повнометражні, так і короткометражні фільми з усього світу.

Від 2007 року Сараєвський кінофестиваль завдяки співпраці з Берлінським міжнародним кінофестивалем додав до своєї програми Сараєвську школу талантів, яка є освітньою та тренувальною платформою для молодих кіномитців.

Щороку він залучає понад 100 000 глядачів, запрошує голлівудських зірок та демонструє сотні фільмів.

Нагадаємо, наприкінці серпня мультфільм "Мавка. Лісова пісня" можна буде переглянути в онлайн-кінотеатрі Sweet TV.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: