fbpx
Сьогодні
18:44 07 Сер 2023

Митрополита УПЦ МП Павла звільнили з-під варти. За нього внесли заставу – понад 33 млн гривень

Сьогодні, 7 серпня, намісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя випустили з СІЗО.

Про звільнення митрополита повідомив його адвокат Микита Чемкан. За його інформацією, понад тисяча людей пожертвувала гроші на заставу за Павла. У результаті було зібрано 33 300 000 грн.

"Намісника Києво-Печерської Лаври нарешті звільнено з-під варти … На веб-сайті Української Православної Церкви було оприлюднено реквізити, за якими кожен міг долучитися та сплатити заставу за Митрополита Павла, прискоривши звільнення зі слідчого ізолятора. Сьогоднішня подія – це спільна заслуга парафіян Української Православної Церкви", – повідомив адвокат.

Сам митрополит у відеозверненні з Чекманом подякував тим, хто дав кошти на заставу за нього. Він сказав, що «любить свою землю, свою Батьківщину», а «агресора, який напав на нас», має напоумити Бог.

Митрополит також порівняв свій запобіжний захід із полоном.

«Я не просив нікого. І мені якось, прочитавши Києво-Печерський патерик, наші преподобні, коли були у полоні, вони не хотіли, щоб їх викупляли. Але народ все одно це зробив. [Це] повторилося в наші часи, у 21 столітті», — сказав він.

Довідка

У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві. Ченці мали покинути монастир і всі будівлі 29 березня. На час перевірки збереження культурних цінностей також закрито печери Лаври.

Митрополит ПЦУ Епіфаній запевнив, що монастир на території Києво-Печерської лаври не буде закрито, а мовою богослужінь буде давня слов'янська разом із сучасною українською мовою.

30 березня Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову представників Києво-Печерської лаври УПЦ МП до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передавання майна 12 квітня нарешті змогла потрапити до Києво-Печерської лаври. Вона продовжила працювати 19-21 квітня. Однак в УПЦ МП скаржилися на незаконні дії представників Мінкульту.

Біля Лаври були сутички. Поліція навіть затримала чотирьох людей, які 19 квітня активно вчиняли хуліганські дії на території Києво-Печерської лаври. А 20 квітня там знову стався конфлікт.

Зрештою Господарський суд Києва 25 квітня заборонив перешкоджати роботі комісії на території Києво-Печерської лаври до закінчення судового розгляду.

У червні ченці Української православної церкви московського патріархату не залишили 79 об'єктів Києво-Печерської лаври. Їх зобов'язали зробити це протягом трьох днів.

13 червня у суді відбулося слухання у справі за позовом УПЦ МП до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про усунення перешкод УПЦ МП у користуванні майном, а саме в доступі та здійсненні богослужінь. Суд відмовив УПЦ МП.

30 червня Солом'янський районний суд Києва продовжив ще на два місяці запобіжний захід митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: