fbpx
Сьогодні
Фото 19:59 06 Сер 2023

У львівському скансені реставрують сторічну стодолу з Буковини: як працює це рішення

Фото: Суспільне Львів

У львівському музеї просто неба триває реставрація кількох старовинних об'єктів. Зокрема, відновлюють понад сторічну стодолу з Буковини, а також церкву та олійню. Передовсім, майстри лагодять дах, аби дощова вода не затоплювала споруди.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради, пише Рубрика.

У чому проблема?

Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького – музей просто неба, заснований у 1971 році.

Головна мета діяльності музею – збереження та популяризацію культурної спадщини.

Від часу офіційного створення і дотепер музей зберігає, досліджує і популяризує культуру, народну архітектуру та давній побут усієї Західної України.

За цей період сформовано фондову збірку з майже 22 тис. предметів та збережено понад 100 великих архітектурних об'єктів, серед яких є унікальна і найбільша у Європі колекція сакральних споруд.

Площа скансену становить 36,6 га.

Яке рішення?

Наразі в Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького стартували роботи з відновлення та реставрації кількох споруд, серед яких — велика стодола із села Бережонка Чернівецької області.

Фото: city-adm.lviv.ua

Фото: city-adm.lviv.ua

Як це працює?

У львівському музеї народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького розпочали реставрацію стодоли з Буковини. Її перевезли із села Бережонка Чернівецької області.

Зазначається, що стодола збудована на початку XX ст. і поділена на три частини: середня (найбільша) – тік, на якому молотили збіжжя, з правого боку – засік, зліва – стайня.

"Середина дерев'яних конструкцій з часом прогнила, зіпсувалася. Стан покриття даху з очерету також неможливо було далі експлуатувати. Стодола була вже в аварійному стані, тому це був один з пріоритетних об'єктів. Фактично всі реставрації виконуємо силами музею. Ремонт коштом людей, які приходять до нас в музей, купують квитки і ми за ці гроші реставруємо", — говорить директор музею Михайло Закопець.

Реставрацію стодоли планують завершити восени. За словами керівника відділу реставрації Василя Марківа, зараз на об'єкті працює кілька майстрів. Вони вже розібрали покрівлю, аби замінити пошкоджені елементи.

Фото: Суспільне Львів

"Коли протікала стріха, стіни бокові сильно затекли і почали руйнуватися. Об'єкт досить складний, бо він досить великий. Тут треба буде дуже добре все продумати, щоб зафіксувати всі стіни", — каже керівник відділу реставрації пам'яток дерев'яної архітектури Василь Марків.

За ловами Василя Марків труднощі у реставрації стодоли полягають у тому, що споруда каркасного типу.

"Ми маємо замінити елементи каркасу. Вони великі та важкі, тож це займе більше часу. Їх треба підняти на висоту та ставити, це все робиться вручну, але, як буде основа — далі буде простіше", — каже Василь Марків.

Крім буковинської стодоли, у музеї просто неба реставрують ще кілька об'єктів. Зокрема, роботи тривають у секторі Лемківщина. Там відновлюють церкву святих Володимира та Ольги — копію лемківського храму, що споруджений на території сучасної Польщі. А також перекривають дах на олійні із бойківського села Головецько.

Фото: Суспільне Львів

Нагадаємо, у Харкові руйнують фасад двох памʼятки архітектури 19 століття на вулиці Конторській.

Також повідомлялось, що садибу Сікорського на вулиці Ярославів Вал передадуть із державної у комунальну власність Києва.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: