fbpx
Сьогодні
17:58 08 Лип 2023

Садибу Сікорського на Ярвалу передадуть у власність Києва: у чому рішення

Садибу Сікорського на вулиці Ярославів Вал передадуть із державної у комунальну власність Києва

Про це повідомляє Міноборони на запит видання "Твоє місто".

У чому проблема?

Садиба Сікорського – це триповерхова будівля, яка розташована на вулиці Ярославів Вал, 15-Б.

Вона є пам'яткою історії національного значення. Там проживав український авіаконструктор Ігор Сікорський.

У 2000 році садибу Сікорського передали в оренду на 49 років благодійному фонду «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського». Але фонд не відновив будівлю, й у 2016 році її повернули в державну власність і передали на баланс Міноборони.

Київрада декілька разів зверталася до Кабміну, щоб передати будинок у комунальну власність.

У травні 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва зобов'язав Міноборони відреставрувати будинок Сікорського, а в серпні з будівлі зняли арешт.

Садибу обіцяють віддати в комунальну власність Києва з 2021 року, коли її зобовʼязали відреставрувати.

Наразі будинок, де проживав авіаконструктор Сікорський, перебуває у державній власності на балансі ДП "Готель Козацький". Будівля у аварійному стані та потребує відновлення.

У Міноборони кажуть, що в 2017 році на консервацію, а також реставрацію памʼятки потрібно було майже 75 мільйонів гривень.

Яке рішення?

Міністерство оборони готує передати будинок Сікорського, що на Ярославовму Валу, 15-б, з державної в комунальну власність Києва.

У міністерстві підготували комплект документів, який уже пройшов погодження в Мінекономіки і зараз переданий на розгляд уряду.

Як це працює?

"Відповідно до статті 4 Закону України «Про передачу об'єктів державної та комунальної власності», передача нерухомого майна з державної в комунальну власність здійснюється за рішенням Кабміну. Пропозиції щодо передачі зазначених об'єктів погоджує ініціатор цієї передачі, відтак їх подають до центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики. Міністерство оборони надало Мінекономіки комплект документів для розроблення відповідного проєкту розпорядження і внесення його у встановленому порядку на розгляд уряду", – роз'яснює Міністерство оборони.

В історичному будинку хочуть зробити музей.

Відновлення будівлі необов'язково ляже на плечі міського бюджету, будівля має потенційних меценатів. Серед них навіть американське посольство. Ольга Гвоздік запевняє, що зацікавленість у створенні музею є не лише у посольства США, а й у родини авіаконструктора.

"Остання розмова з посольством США та сином Сікорського відбулася ще перед повномасштабним вторгненням. Вони сказали, мовляв, визначайтеся з власником, передавайте, тоді будемо повертатися до якихось розмов. Але гарантій уже ніхто не давав", – зазначала Гроздік.

Зазначимо, мер Києва Віталій Кличко цього року на День міста висловив сподівання, що історична будівля на Ярославовому Валу буде передана у власність міста і підтвердив свою давню обіцянку створити в ній музей. Таку ж обіцянку він дав і синові Ігоря Сікорського Сергію, коли той приїжджав до Києва. До Кличка Сергію Сікорському гарантував зробити музей в будинку на ЯрВалу президент Віктор Ющенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: