fbpx
Сьогодні
Фото 11:23 25 Лип 2023

ГУР оприлюднило секретну доповідь для кремля про те, як росія зривала зернову угоду

Фото: ГУР

Головне управління розвідки опублікувало закриту доповідь для вищого воєнно-політичного керівництва росії, де звітували про перешкоджання дії зернової угоди.

Про це інформує Головне управління розвідки, повідомляє Рубрика.

Загалом, текст документу присвячений технологіям, які застосовувалися для перешкоджання реалізації роботи зернового коридору і в підсумку призвели до остаточного розриву угоди.

Згідно доповіді, так званий "спільний координаційний центр" бачив своїм головним завданням максимальне зменшення об'єму зерна, яке вивозилося в межах зернової угоди.

Зокрема в документі йдеться:

"Якісна перевірка суден також була одним з ключових елементів стримування безконтрольного зростання експорту зерна з українських портів. При цьому діяльність російських інспекторів була побудована в суворій відповідності із розробленими методичними документами з організації проведення інспекції суден. За результатами проведених інспекцій буле обмежено участь в Ініціативі для 46 суден і обмежені в русі 303 судна на загальний строк 342 доби".

Заходи зі зриву Зернової угоди були розбиті на декілька етапів.

На першому, за ініціативи російського президента, було призупинено участь РФ в ЗУ з 29.10.22 по 03.11.22.

Згідно документу, це призвело до падіння об'ємів вивезення зерна з 4,2 млн в жовтні до 2,6 у листопаді.

Наступний етап – заходи з обмеження допуску суден у порт Південний, зменшення кількості інспекційних команд (не більше двох), зупинки реєстрації зерновозів.

Це дозволило росіянам "ефективно стримувати кількість суден, що прямували в українські порти і значно обмежити об'єм вивезення продовольства з України, що в цілому призвело до неможливості Києвом експортувати близько 20 млн тон вантажів".

Росіяни звітують, що "найменша кількість продовольства, що експортувалась з українських портів 7,8 млн тон припала на третій етап Ініціативи (з 19 березня до 17 липня 2023).

Окрему увагу було звернено на зриві поставок зерна за програмою Всесвітньої продовольчої програми:

"Припинені спроби українців використати чорноморську ініціативу для продовження так званої програми "Зерно з України" із залученням суден, зафрахтованих за лінією Всесвітньої продовольчої програми. Реєстрація таких суден проходила тільки після представлення письмових зобов'язань про неучасть в подібних акціях".

У підсумку автори доповіді повідомляють:

"Накопичений архів знань дозволить, при вирішенні подібних задач, досягнути високого рівня ефективності в найкоротші терміни".

У ГУР вважають, що в разі продовження Зернової угоди, росіяни використовуватимуть весь накопичений "досвід" для ефективного зриву домовленостей.

В українському відомстві вважають, що документ свідчить, що всі дії по зриву Зернової угоди – частина єдиного заздалегідь розробленого плану, а цілеспрямований обстріл української портової інфраструктури лише черговий крок в його реалізації.

Вихід росії із "зернової угоди"

17 липня у Кремлі відмовилися від продовження "зернової угоди". Прессекретар російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що домовленості щодо "зернової ініціативи" фактично припинені.

Після цього президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити "зернову ініціативу" у тристоронньому форматі. Держава розглядає можливість транспортування продовольства через територіальні води Румунії та Болгарії.

19 липня, Міністерство оборони рф пригрозило, що будь-які країни, під прапорами яких судна направлять до українських портів, вважатимуться залученими до війни.

Водночас російський диктатор володимир путін заявив, що росія відновить свою участь у "зерновій угоді" лише у випадку, якщо Захід виконає низку вимог.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: