fbpx
Сьогодні
20:47 23 Лип 2023

Блінкен: Україна повернула собі 50% території, захопленої рф

English version here

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що хоча Україна відвоювала вже близько половини своїх територій, які були окуповані росією з початку повномасштабного вторгнення, Київ зіткнувся з серйозним опором.

Про це Блінкен розповів в інтерв'ю CNN, яке наводить Reuters.

"Україна вже повернула близько 50% території, яка була спочатку захоплена (Росією – ред.)", – заявив держсекретар Сполучених Штатів.

Водночас, за його словами, під час контрнаступальних операцій Збройні сили України зіткнулись зі значним опором.

"Це все ще відносно ранні дні контрнаступу. Це важко. Це не завершиться протягом наступного тижня чи двох", – додав Блінкен.

За словами глави Держдепу США, росія "вже програла" війну "з точки зору того, чого прагнула досягти і чого прагнув досягти Путін".

"Метою було стерти Україну з карти, позбавити її незалежності, її суверенітету, включити її до складу Росії. Це давно не вдалося", – сказав він.

При цьому він визнав, що місія України з деокупації територій буде "дуже важкою боротьбою", та спрогнозував, що війна триватиме "кілька місяців".

Однак, за його словами, поряд за допомогою, військовою технікою та навчанням, які Україна отримує з різних країн, робота Києва є "вирішальним елементом".

"На відміну від росіян українці борються за свою землю, за своє майбутнє, за свою країну, за свою свободу", – сказав Блінкен.

Він також запевнив, що Україна отримає винищувачі F-16, але на їхнє постачання потрібно кілька місяців.

Нагадаємо, раніше держсекретар США Ентоні Блінкен говорив, що Україна має всі необхідні ресурси, у тому числі зброю, для відвоювання територій, які були захоплені з 24 лютого.

Потім Блінкен заявляв, що ситуація на полі бою в Україні зміниться після того, як Збройні сили України "розгорнуться".

Перед цим Міноборони Естонії розповіло, що атаки російських окупаційних військ на північному сході України, ймовірно, ускладнять контрнаступ ЗСУ на півдні.

Напередодні Сполучені Штати, Євросоюз, Велика Британія, Канада, а також інші країни оголосили про введення санкцій проти Росії та її прибічників, які допомагають їй обходити обмеження, введені у зв'язку з агресією проти України.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: