fbpx
Сьогодні
21:41 21 Лип 2023

Болгарія після запеклих дебатів передає Україні радянські БТР: 40 років припадають пилом на складах

English version here

Фото: Facebook, Івайло Мірчев

Болгарський парламент після тривалих і запеклих дебатів схвалив передачу Україні 100 бронетранспортерів зі складів Міністерства внутрішніх справ.

Про це повідомляють агенція BGNES та "Болгарське національне телебачення".

Рішення про додаткову військову допомогу Україні підтримали 142 народних обранців, проти виступили — 52.

Під час засідання Івайло Мірчев із ліберальної коаліції "Ми продовжуємо зміни" та "Демократична Болгарія" наголосив, що Україні пропонується передати стару бронетехніку зі складів МВС, а не армії. Він також зазначив, що, за експертними висновками Міноборони та МВС, ці БТР не потрібні Болгарії.

Мірчев пояснив, що натомість ці бронетранспортери необхідні Україні, яка бореться не тільки за свою свободу, а й за свободу Болгарії.

Водночас Костадин Костадинов, голова націонал-консервативної партії "Відродження", все одно назвав рішення про передачу техніки "ганебним" і загрозливим для самої Болгарії.

"Це знижує наш і так мізерний оборонний потенціал. Ми кажемо, що в нас немає потенціалу, і кажемо "давай, Вовче, з'їж мене"", — заявив він.

Георгій Свіленський із Болгарської соціалістичної партії проаналізувавши того, яку техніку збирається передати Болгарія і як це вплине на обороноздатність країни.

"Ви колись ухвалили рішення надати Україні військову, технічну, медичну тощо допомогу, а тепер що — де ваш список? Із цим рішенням ми можемо відправляти в Україну техніку з Військово-історичного музею", — виступив з іронічною заявою Свіленський.

Зрештою, болгарські депутати схвалили передачу БТР.

Довідка

Прем'єр-міністр Болгарії Николай Денков під час візиту президента України Володимира Зеленського погодив надання Україні приблизно 100 бронетранспортерів із запасів болгарського Міністерства внутрішніх справ.

Він додав, що машини ніколи не використовували в Болгарії, оскільки військові країни навіть не проходили відповідних навчань. За його словами, бронетранспортери "просто лежать на складах" і є "тягарем" для Болгарії.

Водночас 13 липня депутат парламенту Болгарії Івайло Мірчевич заявив, болгарська панівна коаліція в особі партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії", "Союзу демократичних сил" та блоку "Продовжуємо зміни — Демократична Болгарія" збирається подати до парламенту рішення про нову військову допомогу для України, куди увійдуть 100 бронетранспортерів із запасів болгарського МВС.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: