fbpx
Сьогодні
11:48 19 Лип 2023

МЕА: Україна з березня збільшила запаси газу в сховищах лише на 1,5 млрд кубометрів

Україна накопичила з березня 2023 року і на кінець другого кварталу в сховищах 1,5 млрд куб природного газу, тобто до 10,5 млрд кубометрів. Хоча, навіть в 2022 році, в серпні запаси в сховищах перевищували вже 12 млрд кубометрів.

Ця інформація випливає з нового огляду про безпеку глобального ринку газу, оприлюдненого Міжнародним енергетичним агентством (МЕА), пише ЕП.

"В Україні запаси газу в сховищах газу на кінець березня 2023 року оцінювалися в 9 млрд куб. м, і зросли до 10,5 млрд кубометрів на кінець другого кварталу", наголосили у звіті.

Зазначають, що Україна має на меті накопичити 14 млрд кубометрів газу до початку опалювального сезону 2023/24 рр.

Нагадаємо, що станом на серпень 2022 року, за даними Міністерства енергетики, запаси газу в українських сховищах перевищували 12 мільярдів кубометрів.

Торік сезон відбору газу в Україні стартував 7 листопада. Це найпізніший офіційно зафіксований початок відбору газу за останнє десятиліття.

Запаси природного газу у підземних сховищах України станом на 2 листопада 2022 року сягали 14,7 млрд куб. м.

Проте після зміни керівництва "Нафтогазу", наприкінці листопада 2022 року голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов звернувся до Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) з проханням допомогти з газом для опалення.

Це було пов'язано з тим, що Україна, серед іншого, була змушена використовувати газ, а також вугілля, для вироблення електроенергії.

За минулий сезон відбору, а саме з 7 листопада 2022 року, з підземних газосховищ було відібрано 5,572 млрд кубометрів газу.

Україна у 2022 році скоротила видобуток газу на 6% – до 18,5 млрд кубометрів.

Як писала Рубрика, у зв'язку з переходом АТ "Київоблгаз", АТ "Житомиргаз" та АТ "Львівгаз" до Групи Нафтогаз, усі клієнти будуть отримувати сервіси обліку від Газопостачальної компанії "Нафтогаз України".

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: