fbpx
Сьогодні
14:46 13 Чер 2023

Екорішення: німецькі дослідники знайшли спосіб блокування парникових газів - переробка какао-бобів

Фото: Axel Heimken / AFP

У Німеччині дослідники прийшли до висновку, що перероблені какао-боби можуть блокувати парникові гази.

Про це інформує AFP, пише Рубрика.

У чому проблема?

Через значні викиди парникових газів, спричинені діяльністю людини стратосфера стає тоншою.

Якщо обсяг викидів не зменшиться, то до 2080 року вона стане тонкіше ще приблизно на кілометр. Зміни можуть вплинути на супутникові операції, навігаційну систему GPS та радіозв'язок.

Нагадаємо, що у Європейському Союзі з 2035 року заборонять випускати й реєструвати нові дизельні й бензинові автівки й мікроавтобуси. Це має допомогти досягнути нульових викидів вуглекислого газу для комерційних авто вже у 2035-му й пришвидшити перехід на електрокари.

Яке рішення?

Дослідники гамбурзького заводу Circular Carbon, який займається утилізацією вуглецю з атмосфери, виявили як перероблені какао-боби можуть блокувати парникові гази.

Як це працює?

Як розповідають, лушпиння какао нагрівають у безкисневому приміщенні до температури 600 °C, через що виробляється речовина під назвою біовугілля. Саме цей процес блокує парникові гази.

Біовугілля пізніше можна використати як добриво для рослин чи матеріал для виробництва.

AFP пише, що технологія, хоч і перебуває на етапі зародження, у майбутньому може стати новим способом утилізації вуглецю з атмосфери Землі.

лушпина какао-бобів, завод по переробці

Фото: Axel Heimken / AFP

Біовугілля з какао-бобів може ліквідувати 2,6 мільярда тонн вуглекислого газу з 40 мільярдів, які людство виробляє щороку, підрахувала Міжурядова група експертів зі зміни клімату ООН.

Зазначимо, що в Україні створять Національний реєстр викидів. На цифровій мапі відображатимуться всі підприємства-забруднювачі й інформація про них. Окрім того, реєстр інтегрують з відповідним європейським реєстром.

Як відомо, у 2022-му через обстріли в повітря вже могло потрапити у 20 разів більше шкідливих речовин, ніж у 2021-му. Мова йде про обсяг викидів у 46 мільйонів тонн. У 2019-му загальні викиди по Україні становили близько 2,4 мільйона тонн, у 2021 році – 2,25 мільйона.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: