fbpx
Сьогодні
Екорубрика 14:58 07 Лип 2023

Як прибирають узбережжя Чорного моря після катастрофи на Каховському водосховищі

Після підриву греблі Каховського водосховища узбережжя Чорного моря у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях вкрите сміттям від руйнації. На пляжах знаходять гілля, меблі та навіть дахи від будинків. Що з цим тепер робити — дізнавалася “Рубрика”.

English version here

У чому проблема?

Море та узбережжя надзвичайно забруднені: трупи тварин, предмети побуту, міни

Наслідки підриву російською армією греблі Каховської ГЕС продовжують виявлятися. Так, на причорноморському узбережжі на берег досі виносить жахливі свідчення теракту. Наприклад, нещодавно "ЕкоРубрика" писала про винесеного на один з пляжів труп оленя.

Вода біля берегів буквально вкрита гіллям, сміттям, рослинами — всім, що зносила на своєму шляху вивільнена з водосховища вода.

На берег викидає побутові прилади, дивани, газові балони.

Крім того, небезпеку становлять міни, які вже знаходили на узбережжі — вони цілком можуть опинитися на будь-якому пляжі, у скупченнях сміття. Ще одну небезпеку на пляжах становить бактеріологічне забруднення води. Як повідомили в ОК "Південь", в Одеській області на морське узбережжя потоком винесло дві якірні річкові міни. Одну з мін виявив житель прибережного села. Боєприпас знаходився на урізі води. Чоловік приніс міну на власне подвір'я, сприйнявши її за газовий балон. Іншу міну виявив військовий підрозділ під час спостереження за узбережжям. Знайшли її на відстані майже 100 кілометрів від попередньої. Знахідку знищили.

https://www.facebook.com/watch/?v=1404696730323949

Вода на чорноморському узбережжі також небезпечна

Оскільки змиваючи все на своєму шляху, вода з водосховища проходила крізь каналізації, підвали, вигрібні ями та інші комунікації, та врешті-решт потрапила в море, значно погіршилась епідеміологічна ситуація. Опріснена вода в поєднанні зі спекою призвели до різкого збільшення патогенних мікроорганізмів. Про такі ймовірні наслідки ми писали в одному з перших матеріалів про наслідки від підриву ГЕС, і тепер найгірші передбачення підтвердились.

Одеська обласна держадміністрація вже повідомила про сальмонелу та кишкову інфекцію в акваторії Чорного моря. Виловлена в морі риба також небезпечна: за 10-11 червня не допустили до обігу понад 200 кг риби, що не відповідала вимогам законодавства. Водночас за даними представника регіональної екоінспекції Миколи Слізовського, донині  зберігається різке падіння солоності моря та перевищення рівня заліза у воді,  втім ситуація почала стабілізуватися.

Зрештою нам доведеться розгрібати величезні скупчення сміття на пляжах. Коли це можна буде зробити та з чого варто буде починати — читайте далі.

Яке рішення?

Поки що — утриматися від відвідування пляжів, купання, вживання морепродуктів

Одеська ОВА тимчасово заборонила відвідування пляжів, використання води, риболовлю та купання в акваторії Чорного моря, річках Інгул, Інгулець, Південний Буг та Бузький лиман. Ситуація під контролем, проте існує мінна небезпека та загроза інфекційних захворювань.

Як прибирають узбережжя Чорного моря

Пляж "Ланжерон" в Одесі, завалений купою сміття. Позаду трактор, який пригнали комунальні служби, що вже отримали дозвіл на початок прибирання пляжної зони. Фото Сергія Смоленцева

За словами Павла Булановича, директора департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації, нехтування цими заборонами може призвести до серйозної епідеміологічної ситуації, впоратись з якою буде надзвичайно важко. Посилаючись на висновки науковців з фахового інституту, він повідомив:

"У мене переконливе прохання: не вживати морепродукти, рибу, мідії та рапани. Це наражає на небезпеку всіх, і це може призвести до ланцюгової реакції, з якою може бути важко впоратись. Застерігаю від відвідування узбережжя, не кажучи вже про купання. Велику кількість вибухових пристроїв вже принесло і ще принесе до нас. Сьогодні у воді знаходять трупи тварин, за останні три дні вже є три випадки — знайшли оленів і косуль. Я застерігаю і закликаю вжити всіх заходів зі збереження свого здоров'я та своїх близьких", — розказав під час пресконференції Павло Буланович.

Що робити, щоб захистити себе від кишкових інфекцій

У профілактиці кишкових інфекцій є дуже прості кроки:

  • дотримання правил особистої гігієни, як миття рук із милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та відвідування туалету;
  • при відсутності доступу до води обробляти руки антисептичними засобами;
  • вживання їжі, придбаної лише у перевіреного виробника та із дотриманням правил реалізації харчових продуктів;
  • перед вживанням овочів та фруктів мити їх кип'яченою водою;
  • пити лише кип'ячену (протягом 3-4 хв) воду;
  • не залишати приготовану їжу без холодильника та прикривати її від мух;
  • не пити некип'ячене молоко та не їсти сирі яйця;
  • не купатися у забруднених водоймах;
  • обмежити контакти із хворими, які мають ознаки кишкової інфекції.

Чи є прогнози щодо того, коли вода стане безпечною

Поки вода не відійде із затоплених після підриву росіянами Каховської ГЕС територій, не можна буде оцінити рівень забрудненості. Про це сказав міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко в інтерв'ю "BBC News Україна", опублікованому 15 червня.

"Зараз вода тільки розпочинає відходити з підтоплених територій. Побачимо, за скільки вода відійде і які наслідки будуть. Ми зараз не бачимо, що під водою. Ми ж тільки моделюємо ситуацію — що там вимерло", — сказав він, відповідаючи на запитання, чи можна купатися у Чорному морі цього сезону.

За словами Ляшка, тільки коли вода повернеться в річище, буде видно, як швидко вона очищається. Це залежить від ступеня руйнування дамби й від того, як вода виходитиме з лиману.

"Там же є коса. І одна справа, коли вода пішла, то були одні прогнози. Потім ця коса її стримала, вода пішла до Миколаївщини підніматися вверх по річках. Почалося підтоплення сіл у Миколаївській області. Зараз уже звідти сходить. І як воно буде далі? Є прогнози, але ми їх не озвучуємо", — сказав він.

Пляжі все одно приберемо!

АЛЕ лише після офіційного дозволу ДСНС та інших структур

Зрозуміло, що скупчення сміття з узбережжя необхідно прибирати. І цей процес буде розпочато, але після офіційного дозволу ДСНС — про це також під час вищезгаданої пресконференції сказав Павло Буланович.

"Прибирання сміття з берегової зони можливе тільки після отримання дозволу від ДСНС та військових. Тільки після того, як будуть проведені всі роботи й буде висновок вибухотехнічної служби", — зауважив він.

Поки що заборона стосується волонтерів та тих небайдужих, які опікуються чистотою довкілля. Проте деякі одеські пляжі вже почали прибирати.

Деінде пляжі вже прибирають. А сміття — сортують

Мер Одеси Геннадій Труханов в ефірі каналу "КИЇВ24" також закликав містян самостійно не прибирати пляжі, проте в тому ж ефірі на фоні виступаючого мера, на пляжі Ланжерон, видно людей, які цим займаються. Натомість мер пояснює: пляжі прибирають працівники комунальних служб, які вже отримали відповідний дозвіл від військових. Перші прибирання розпочались 14 червня, а плідні результати — вже є.

Як прибирають узбережжя Чорного моря

Прибирання одного з Одеських пляжів працівниками КП ЖКС "Чорноморський". Джерело: Facebook КП ЖКС "Чорноморський"

"Ми прибираємо саме пляжну зону. Залучені комунальні підприємства та приватні компанії, які працюють вздовж узбережжя", — також зазначив заступник директора департаменту міського господарства Віталій Цуркан.

В результаті прибирання лише з Ланжерона вивезли аж шість самоскидів сміття — приблизно 60 кубічних метрів. Пляж звільнили, крім іншого, від іржавої бочки й великого шматка дерев'яного паркану.

Як прибирають узбережжя Чорного моря

Фото з прибирання пляжу "Ланжерон" в Одесі. Предмети на фоні винесло на берег. Фото Сергія Смоленцева

"За наступні два тижні ми плануємо прибрати всі одеські пляжі від Ланжерона до 16 станції Великого Фонтану. У нас є кілька бригад із прибирання, які працюють одночасно в різних місцях", — додав Віталій Цуркан.

Сміття збирають одразу роздільно: на пляжах встановили контейнери для збору будівельного та великогабаритного сміття. Загалом їх 13.

Проте, це точно не останнє прибирання, адже у морі залишається багато невпізнаних предметів, які скоро винесе до берега. На плавучих острівцях до пляжів прибиває трупи тварин, а також живих змій і жаб.

2639

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: