fbpx
Сьогодні
22:10 14 Лип 2023

Маляр: шантажем та погрозами мобілізованих росіян змушують підписувати контракт

Фото: Міністерство оборони України

Мобілізованих військове керівництво росії шантажем змушує підписувати контракти про проходження військової служби за контрактом у ЗС рф.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву заступника міністра оборони України Ганни Маляр.

"З початку липня ц. р. у з'єднаннях і військових частинах російських окупаційних військ, які перебувають на тимчасово окупованій території України, почали примушувати мобілізованих військовослужбовців до підписання контрактів про проходження військової служби за контрактом у ЗС РФ", – написала Маляр.

Вона зауважила, що у випадку відмови підписання контрактів командири вдаються до шантажу підлеглих та прямих погроз утримання їх на передовій без ротації.

При цьому для заохочення мобілізованим обіцяють звільнення від виконання службових обов'язків на 1–2 доби. Такі дії є доволі ефективним чинником в умовах відмови командирами надання відпусток.

"Таким чином військове керівництво країни-агресора намагається створити для Кремля "втішну" статистику щодо темпів набору на контрактну військову службу", – зауважила Маляр.

Інструкція, як здатися в полон, якщо вас мобілізували окупанти

Для громадян на окупованих територіях, яких росіяни примусово забирають до своєї армії, є спеціальні інструкції, як правильно здатися в полон:

Докладніше можна проконсультуватися, зателефонувавши на гарячу лінію за номерами: +38 066 580 34 98 та +38 093 119 29 84.

Зазначимо, що у Міноборони рф запропонували внести зміни до положення про заклик громадян з мобілізації, зокрема пропонується сповіщати мобілізованих через SMS-розсилки. У пояснювальній записці до документа йдеться, що зміни нібито допоможуть скоротити терміни оповіщення громадян щодо мобілізації та "підвищити якість" її проведення.

"Пункт 8 викласти в такій редакції: повідомлення про направлення повістки військовим комісаріатом розміщується в особистому кабінеті громадянина у федеральній державній інформаційній системі "Єдиний портал державних та муніципальних послуг (функцій)", особистому кабінеті платника податків, а також надсилається смс-повідомленням на абонентський радіотелефонного зв'язку, вказаний на порталі державних та муніципальних послуг", – йдеться у проекті документа.

Довідка

Нагадаємо, що Верховна Рада підтримала зменшення граничного віку перебування громадян України на військовому обліку призовників із 27 до 25 років.

Також міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що готують законопроєкт щодо покарання чоловіків, які незаконно виїхали з України під час війни. Це буде спільна ініціатива парламенту та уряду.

Крім того, було врегульовано питання відпусток для військовослужбовців під час воєнного стану.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: