fbpx
Сьогодні
09:59 16 Тра 2024

Гельсінська комісія заявила, що США мають не лише дозволити, а й заохотити до ударів по цілях в росії

English version here

Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні наносити удари американською зброєю по силах ЗС рф у прикордонних районах росії. Ці сили підтримують наступальну операцію в Харківській області, зокрема вогнем по території України. Про  це заявила Гельсінська комісія США.

З посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), про це інформує Рубрика.

Гельсінська комісія – неурядова організація, яка була створена Конгресом США у 1975 році для моніторингу та заохочення дотримання Гельсінських угод та інших зобов'язань ОБСЄ.

Комісія 15 травня заявила, що США повинні "не лише дозволити, але й заохотити" українські сили завдавати ударів по військах рф, які дислокуються і ведуть вогонь з прикордонних районів росії в рамках наступальних операцій на півночі Харківської області.

В ISW наголошують, що українські удари по силах у росії, які безпосередньо підтримують наступальні наземні операції на півночі Харківської області, за своєю суттю були б оборонними, і характеризувати такі дії як "наступ" було б некоректно.

Аналітики ISW наполягають, що обмеження з боку США можливостей України завдавати ударів по військових об'єктах у росії створили у прикордонних районах рф укриття, звідки російська авіація може завдавати плануючих бомбових і ракетних ударів по українських позиціях і населених пунктах. Також у цих укриттях вільно накопичуються сили окупантів перед перекиданням на територію України.

"Така політика США серйозно підриває здатність України захищатися від російських наступальних операцій на півночі Харківської області", – йдеться у звіті Інституту.

Обмеження США на використання американської зброї

З самого початку повномасштабного вторгнення США надають військову допомогу Україні за умови, що американське озброєння не буде використане для ударів по території РФ.

Російські загарбники користуються цим у своїх діях проти України. Зокрема, зараз у сукупності з іншими факторами заборона США дозволяє росіянам фактично безперешкодно атакувати українських захисників і окуповувати населені пункти у Харківській області.

Цього тижня група українських парламентаріїв перебуває у Вашингтоні, щоб заручитися допомогою Конгресу у вирішенні цього питання, яке, на їхню думку, сковує військові дії України, оскільки Київ прагне завдати удару по російських військових складах, розташованих за кордоном.

Проте поки що позиція Білого дому незмінна.

Нагадаємо, що на тлі наступу росіян у Харківській області, під час приїзду 14 травня в Київ державний секретар Ентоні Блінкен повідомив про надання нового пакета воєнної допомоги на $400 млн.

Варто додати, що минулого місяця Конгрес нарешті ухвалив довгоочікуваний пакет військової допомоги Україні на суму 61 мільярд доларів.

Як повідомлялось раніше, помічник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван також заявив, що його країна готує новий пакет військової допомоги для України, про який буде оголошено найближчими днями.

Окрім того, у Білому домі розповіли, що працюють із союзниками над тим, щоб поставити Україні більше батарей Patriot.

А державний секретар США Ентоні Блінкен під час спільної пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою 15 травня оголосив, що США нададуть Україні "фонд оборонних підприємств" у розмірі двох мільярдів доларів.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: