fbpx
Сьогодні
09:26 16 Тра 2024

США на тлі візиту диктатора рф в Китай зробили різку заяву про роль Пекіна у війні проти України

Білий дім звинуватив Китай у допомозі кремлівському лідеру володимиру путіну у його війні проти України.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на  УкрінформІнтерфакс і Радіо Свобода.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідну заяву у Вашингтоні зробила речниця адміністрації президента США Карін Жан-П'єр.

"Я хочу прояснити одну річ: ми вважаємо неприйнятним, що китайські компанії допомагають Путіну вести цю війну проти України", – сказала вона.

Таким чином Жан-П'єр прокоментувала запитання щодо взаємодії рф і Китаю, а також запланованої зустрічі лідерів двох країн цього тижня.

Речниця Білого дому також наголосила, що цю позицію підтримують інші країни Заходу.

Раніше Сполучені Штати радили Китаю припинити підтримку росії у її агресивній політиці проти України, якщо Пекін розраховує відновити продуктивні відносини з Європою.

Візит путіна до Китаю

Російський диктатор Володимир Путін 15 травня прибув у Пекін, де відбудуться переговори з Сі Цзіньпіном.

За словами помічника диктатора Юрія Ушакова, Путін і Сі поговорять на зустрічі тет-а-тет "за чаєм" і на закритій зустрічі у форматі "1+4", у якій з російської сторони братимуть участь новий міністр оборони Андрій Білоусов, голова МЗС Сергій Лавров, секретар Ради безпеки Сергій Шойгу та Ушаков.

За словами речника МЗС Китаю, Сі і Путін обміняються думками щодо:

  • двосторонніх відносин,
  • співпраці в різних сферах,
  • міжнародних і регіональних питань, що становлять взаємний інтерес у світлі 75-ї річниці китайсько-російських дипломатичних відносин.

Також путін планує за два дні відвідати міста Пекін та Харбін.

Ставлення Китаю до війни

Китай від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну зайняв нібито нейтральну позицію. Офіційно він не засудив Москву, але заявив, що підтримує суверенітет України.

Ппроте після початку повномасштабного вторгнення РФ Пекін зміцнив співпрацю з Москвою. Китай продає росії продукцію подвійного призначення, яка використовується російським ВПК у виробництві зброї. Активізація цих відносин допомагає Кремлю боротися з наслідками західних санкцій.

Пекін не бачить нічого поганого у допомозі військово-промисловому комплексу держави-агресора, яка веде загарбницьку війну проти сусідньої держави.

Раніше Китай оприлюднив свій "мирний план" для України, але його розкритикували. Також у Китаї виступили за проведення мирної конференції щодо України, але хочуть, щоб на ній були присутні представники Москви.

Президент Володимир Зеленський також заявляв, що Китай відіграє велику роль у світі, тому Україна хоче, щоб ця країна була залучена до формули миру.

5 травня, під час перебування в Парижі, китайський лідер Сі Цзіньпін у розмові з президентом Франції Макроном висловився про пошуки "хороших шляхів" завершення війни. А також, за даними The New York Times, він рішуче виступив проти критики Пекіна за тісні відносини з рф на тлі війни з Україною.

Сі Цзіньпін після офіційних переговорів із президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що Китай виступає за шлях переговорів та підтримає мирну конференцію, яка об'єднає всі сторони та буде визнана Україною й російською федерацією.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: