fbpx
Сьогодні
22:24 13 Лип 2023

Президентка Єврокомісії закликала президента рф продовжити "зернову угоду"

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн звернулася з закликом до російського диктатора країни-агресорки володимира путіна продовжити "зернову угоду".

Про це повідомляє The Guardian.

Як заявила очільниця Єврокомісії, якщо путін відмовиться продовжити зернову ініціативу, то наслідком може стати підрив глобальної продовольчої безпеки.

"М'яч тепер на полі Росії, і за цим спостерігає весь світ", – сказала фон дер Ляєн.

Зауважимо, що раніше путін в черговий раз погрожував зупинити участь росії у "зерновій угоді" у випадку, якщо світ не погодиться на умови його країни.

Що відомо про зернову угоду насьогодні

Як писала Рубрика, 11 травня у столиці Туреччини Стамбулі завершились дводенні переговори на рівні заступників міністрів оборони щодо "зернової угоди".

"Сторони домовилися продовжити на технічному рівні у чотиристоронньому форматі зусилля, майданчик для яких надає Туреччина, для забезпечення ефективної роботи "зернової ініціативи" в найближчий період", зазначили у повідомленні.

Як відомо, раніше росія вже не раз погрожувала припинити діяльність "зернової угоди". Країна вимагала виконати її умови.

Президент росії знову звинуватив країни Заходу у невиконанні російських вимог у межах Чорноморської зернової ініціативи й заявив, що Москва обмірковує вихід із неї.

Нагадаємо, напередодні Гутерріш сказав, що розраховує на те, що спрямовані президенту росії пропозиції щодо Чорноморської зернової ініціативи допоможуть розв'язати питання з її продовженням.

Очільник ООН запропонував путіну, щоб росія дозволила продовжити зернову угоду на кілька місяців, давши ЄС час для підключення дочірньої компанії "Россєльхозбанку" до SWIFT, повідомили Reuters два джерела, знайомі з ходом переговорів.

Своєю чергою, російський лідер розповів, що не бачив листа від Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, у якому той пропонує варіанти подовження угоди.

Також повідомлялось, що Європейський Союз розглядає пропозицію про створення дочірньої компанії підсанкційного "Россельхозбанку" для відновлення його зв'язку з глобальною фінансовою мережею в якості поступки Москві з метою зберегти "зернову угоду".

У МЗС України вважають, що росія, найімовірніше, вийде з Чорноморської зернової ініціативи в липні.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: