fbpx
Сьогодні
21:39 13 Лип 2023

У ЗСУ пояснили як будуть використовувати касетні боєприпаси: лише для деокупації територій

Фото: З відкритих джерел

Касетні боєприпаси, які отримала Україна від Сполучених Штатів Америки, не будуть застосовуватися в густонаселених пунктах: їх використають лише для прориву оборони противника з метою деокупації територій.

Про це заявив речник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень в ефірі "Радіо Свобода"

Як нагадав спікер, командувач ОСУВ "Таврія" Олександр Тарнавський підтвердив, що ЗСУ вже отримала касетні боєприпаси, але зробив "важливе зауваження".

"Командувач зазначив, що касетні боєприпаси будуть використовуватись виключно у правовому полі, тільки для деокупації наших територій.

Ці боєприпаси не будуть використовуватись на території Росії, ми не будемо використовувати касетні боєприпаси у містах чи на густонаселених територіях", наголосив Шершень.

Речник Об'єднаного пресцентру додав, що після використання цих боєприпасів території маркуватимуться й додатково розміновуватимуться.

"Касетні боєприпаси будуть використовуватися тільки на тих ділянках, де зосереджені російські військові, для прориву оборони противника", підкреслив він

Шершень переконаний, що отримання касетних боєприпасів Україною "ще більше демотивує російську окупаційну армію і змінить (ситуацію) кардинально на користь Сил оборони України".

Що відомо про касетні боєприпаси для України

Нещодавно у США повідомили про передачу Україні касетних боєприпасів та інше озброєння. Американський президент Джо Байден заявив, що такі снаряди допоможуть українським військовим продовжити контрнаступ.

Заява Вашингтона викликала критику з боку неурядових організацій і збентежила кілька європейських країн та Канаду. Оскільки касетні боєприпаси вважаються більш небезпечними для цивільного населення і існує конвенція, країни-учасниці якої відмовляються від їхнього використання та зберігання.

При цьому міністр оборони Олексій Резніков розвіяв страхи щодо передачі касетних снарядів і назвав п'ять головних принципів у їхньому використанні. Зокрема, Україна застосовуватиме снаряди лише для звільнення територій України, тобто по росії бити не буде.

Додамо, що росія вже давно застосовує касетні снаряди, вбиваючи українське населення.

Зазначимо, що касетний боєприпас викидає бомби, які можуть покрити у п'ять разів більшу територію, ніж звичайні боєприпаси. Вони складаються з десятків менших бомб та розлітаються під час детонації. З оглядну на це вони можуть становити небезпеку для цивільних протягом багатьох років після закінчення бойових дій.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: