fbpx
Сьогодні
19:23 13 Лип 2023

Херсонські катівні: під час окупації міста росіяни застосовували до жінок електрострум та воду

English version here

Під час окупації Херсона представники російської федерації катували жінок в ізоляторах побиттям, електрострумом, водою, погрозами та приниженням.

Про це мова йшла на пресконференції "Жіночі камери" херсонської катівні: презентація звіту про утримуваних росією українок", пише Укрінформ.

Організаторами заходу є Ukraine Media Center — Ukrinform та Центр прав людини ZMINA.

Як розповіла правова аналітикиня ZMINA Онисія Синюк, правозахисники Центру зібрали свідчення постраждалих та свідків.

Зокрема, було встановлено близько 30-ти жінок, які в різний період часу утримувалися у приміщенні ізолятора тимчасового тримання (ІТТ) № 1 ГУ Національної поліції в Херсонській області.

"Нам вдалося зафіксувати випадки катувань щодо п'яти жінок. Це побиття, застосування електроструму, використання води. Воду або заливали до рота, або натягали на обличчя бавовняну тканину, заливали водою, тканина щільна, тому не пропускала повітря. Електрошок прикладали до оголених грудей", – розповіла під час заходу Синюк.

Як наголосила аналітикиня, жінок постійно принижували. Їх примусово роздягали під час затримання і не тільки, погрожували зґвалтуванням їх та їхніх дітей.

Застосовувалося психологічне насильство та залякування затриманих. Самі катування в ІТТ проводилися вдень і вночі; крики чули в усіх приміщеннях ізолятора, наголошувалося на пресконференції.

Одну з потерпілих змушували слухати крики її чоловіка, якого утримували в камері напроти.

Як повідомляють правозахисники, затримання жінок проходило з порушенням усіх прав. Їм не повідомлялося, чому їх затримують, куди везуть.

Кількість людей у камерах удвічі і більше перевищувала норми перебування в ІТТ. На миття в душі відводилося 5 хвилин. Їжу привозили раз на день, в недостатній кількості, до вечора вона скисала.

Окрім того, Медичного забезпечення не було, а коли дуже рідко приїжджав лікар, він казав, що жінки симулюють хвороби, розповіли на пресконференції.

Наслідками такого катування та знущання у жінок після їх звільнення були зафіксовані численні хвороби, втрата ваги, стреси тощо, констатували дослідники.

Нагадаємо, у Херсоні правоохоронці встановили місця катівень у чотирьох будівлях. Система цих в'язниць фінансувалася з рф на державному рівні.

Окрім того, розслідувачі Bellingcat повідомили, що знайшли докази того, що катівня "Ізоляція" у Донецьку – це структура, підконтрольна російським спецслужбам.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: