fbpx
Сьогодні
Відео 22:22 10 Лип 2023

Зеленський напередодні саміту зробив заяву щодо членства України в НАТО

Фото: Getty Images

Президент Володимир Зеленський подякував главам країн, які ухвалили спільні декларації щодо членства України в НАТО.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на звернення голови держави.

"Отже, Україна – напередодні Вільнюса. Саміту НАТО, який може стати саме таким, який потрібен і нашій державі, і всьому Альянсу, глобальній безпеці. Надзвичайно активно працюємо цими днями! Ще активніше, ніж будь-коли", – заявив Зеленський.

Він зазначив, що хоч ця робота майже на 100% відбувається за лаштунками, її значення не менше, ніж будь-якої публічної роботи.

"Всі все розуміють. Кожен лідер, кожна держава. Навіть якщо озвучуються різні позиції, все ж очевидно, що Україна заслуговує бути в Альянсі. Не зараз – зараз війна, але нам потрібен чіткий сигнал. І сигнал потрібен саме зараз. Я вдячний усім лідерам, кожній країні, які саме так і говорять і які ухвалили відповідні спільні декларації та заяви з Україною щодо нашої інтеграції", – заявив Зеленський.

Він підкреслив, що більшість країн Альянсу – чітко "за" Україну.

"Сміливість українських героїв відтерла від пилу історії всі цінності, заради захисту яких і було створене НАТО. Саме український східний кордон, кордон нашої держави й позиції наших воїнів – це та межа, яку більше ніколи не перейти російській диктатурі, що в різних формах, але завжди, завжди намагалася підкорити народи Європи", – зазначив президент.

За словами Зеленського, від України залежить безпекова реальність на східному фланзі НАТО.

"Коли ми подавали заявку на вступ у НАТО, ми говорили відверто: де-факто Україна вже в Альянсі. Наша зброя – це зброя Альянсу. Наші цінності – це те, у що вірить Альянс. Наш захист – це саме той елемент формули Європи, який робить її об'єднаною, вільною та в мирі", – заявив він.

Зеленський додав, що Вільнюс має все це підтвердити.

"Зараз ще триває робота над вордингом, тобто над конкретними словами такого підтвердження, але ми вже розуміємо факт – Україна буде в Альянсі, ми працюємо над тим, щоб алгоритм набуття членства став максимально ясним та швидким. Наша робота заради цього – робота всієї команди України – триватиме щохвилини протягом цих днів", – додав він.

Що відомо про прагнення України вступити до НАТО

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

При чому, президент Зеленський впевнений, що Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Вільнюський муніципалітет приєднається до ініціативи підтримки вступу України до НАТО – 7-11 липня у литовській столиці вивісять щонайменше 33 тисячі українських прапорів.

Нагадаємо, що генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення НАТО щодо членства України.

У свою чергу, глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що країни-члени НАТО погодилися скасувати ПДЧ для України.

До того ж Україна хоче отримати гарантії безпеки від Заходу на період, доки вона не стане повноправним членом Північноатлантичного альянсу.

За даними видання Politico, група західних союзників у НАТО в останню хвилину проводить переговори щодо завершення підготовки декларації щодо гарантій безпеки для України перед самітом. Тим часом Financial Times зазначає, що на саміті, ймовірно, ухвалять своєрідну багатосторонню декларацію щодо окремих зобов'язань країн по Україні.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: