fbpx
Сьогодні
17:57 06 Лип 2023

Можливий теракт на ЗАЕС: окупанти планують перевести енергоблок №4 у стан "гарячого зупину

English version here

Окупаційні війська збираються перевести енергоблок №4 на Запорізькій атомній електростанції у стан "гарячого зупину".

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм Енергоатому.

Як повідомили у компанії, псевдокерівник станції юрій чернічук вже видав відповідне розпорядження.

"Однак враховуючи підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, Каховське водосховище зневоднене, а отже – при запуску більшої кількості енергоблоків у роботу, водопостачання для охолодження реакторів може бути недостатньо", підкреслили в Енергоатомі.

Фахівці додали, що при цьому, загарбники свідомо не виконують рішення українського регулятора та не виводять енергоблок №5 у "холодний зупин".

"А отже, у разі функціонування двох енергоблоків у стані "гарячого зупину" – на станції є реальна загроза настання аварійної ситуації", наголосили у компанії.

В Енергоатомі повідомили, що український оперативний персонал, який вже понад півтора роки забезпечує ядерну та радіаційну безпеку найбільшого в Європі атомного об'єкта ніяк не може вплинути на цю ситуацію. Працівники змушені постійно терпіти погрози та залякування з боку озброєних російських військових.

"І розуміючи наслідки таких дій, минулого тижня частина атомників Запорізької АЕС покинула станцію, не бажаючи брати участі у задумах росіян. Адже такими діями загарбники вчергове наражають на небезпеку увесь світ!", резюмували у компанії.

Нагадаємо, що появу нових об'єктів на даху четвертого енергоблока Запорізької АЕС, про мінування якого повідомляв Генштаб, зафіксував на супутникових знімках сервіс Planet Labs.

Що відомо про ситуацію навколо ЗАЕС

Нагадаємо, що Збройні Сили України офіційно застерігають щодо можливої підготовки найближчим часом провокації на території Запорізької атомної електростанції, окупованої російськими терористами з 4 березня 2022 року.

Як зазначили, на дахах 2 енергоблоків розмістили схожі на вибухівку предмети.

Окрім того, стало відомо, що у тимчасово окупованому Енергодарі та Маріуполі помічені російські мобільні радіаційні лабораторії.

Своєю чергою МОЗ звернулося до українців, що у разі вибуху на ЗАЕС мешканці потенційної зони радіаційної аварії мають бути готовими до можливої евакуації.

Головне управління розвідки Міністерства оборони 30 червня повідомило про те, що російський контингент поступово залишає територію Запорізької атомної електростанції.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Україна ретельно готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій навколо Запорізької АЕС.

Наприкінці червня 2023 року в Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях провели масштабні навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

5 липня Міжнародне агентство з атомної енергії запросило в російських військових додатковий доступ до дахів реакторів ЗАЕС для підтвердження відсутності мін або вибухівки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: