fbpx
Сьогодні
09:40 06 Лип 2023

МАГАТЕ просить в росіян доступ до дахів реакторів ЗАЕС через заяви про мінування

Фото: енергоатом

Міжнародне агентство з атомної енергії запросило в російських військових додатковий доступ до дахів реакторів ЗАЕС для підтвердження відсутності мін або вибухівки. За словами Рафаеля Гроссі, представники МАГАТЕ оглянули ділянки периметра великого ставка-охолоджувача і здійснили піший огляд території АЕС. У результаті цих дій експерти не виявили жодних візуальних ознак мінування або наявності вибухових речовин.

Про це повідомляє пресслужба організації, інформує Рубрика.

За словами генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, фахівці агентства провели інспекцію різних частин атомних електростанцій протягом останніх днів і тижнів. Зокрема, вони оглянули ділянки периметра великого ставка-охолоджувача і здійснили піший огляд території АЕС. У результаті цих дій експерти не виявили жодних візуальних ознак мінування або наявності вибухових речовин.

Повідомляється, що експерти МАГАТЕ також висловили потребу в додатковому доступі на територію атомних електростанцій з метою підтвердження відсутності мін і вибухових речовин. Вони визнають важливість отримання доступу до дахів 3-го і 4-го реакторів, а також до певних частин турбінних залів і системи охолодження станції. Це додаткові заходи, спрямовані на гарантування безпеки та перевірку відсутності потенційних загроз на АЕС.

Гроссі наголосив на важливості перевірки командою МАГАТЕ всіх частин ЗАЕС для контролю повного дотримання п'яти базових принципів щодо захисту найбільшої атомної станції в Європі в умовах війни.

BBC Verify, вивчивши супутникові знімки ЗАЕС, не зміг підтвердити правдивість тверджень української влади про те, що російські військові розмістили на даху станції об'єкти, що нагадують вибухові пристрої.

Що відомо про ситуацію навколо ЗАЕС

Нагадаємо, що Збройні Сили України офіційно застерігають щодо можливої підготовки найближчим часом провокації на території Запорізької атомної електростанції, окупованої російськими терористами з 4 березня 2022 року.

Як зазначили, на крівлях 2 енергоблоків розмістили схожі на вибухівку предмети.

Окрім того, стало відомо, що у тимчасово окупованому Енергодарі та Маріуполі помічені російські мобільні радіаційні лабораторії.

Своєю чергою МОЗ звернулося до українців, що у разі вибуху на ЗАЕС мешканці потенційної зони радіаційної аварії мають бути готовими до можливої евакуації.

Головне управління розвідки Міністерства оборони 30 червня повідомило про те, що російський контингент поступово залишає територію Запорізької атомної електростанції.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Україна ретельно готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій навколо Запорізької АЕС.

Наприкінці червня 2023 року в Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях провели масштабні навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: