fbpx
Сьогодні
12:59 04 Лип 2023

У Північноатлантичному Альянсі підтвердили продовження мандата Столтенберга ще на рік

Фото: AFP VIA GETTY IMAGES

Союзники по НАТО домовилися продовжити мандат генерального секретаря Єнса Столтенберга ще на рік – до 1 жовтня 2024-го.

Таке рішення буде схвалено главами держав та урядів на саміті у Вільнюсі, як повідомляє пресслужба Альянсу.

Нагадаємо, що восени 2023 року закінчується термін повноважень генсека НАТО Єнса Столтенберга.

Союзники відзначили важливу роль Столтенберга у збереженні трансатлантичної єдності перед безпрецедентними викликами безпеки.

"Я пишаюся рішенням союзників щодо НАТО продовжити мій термін на посаді генерального секретаря. Трансатлантичний зв'язок між Європою та Північною Америкою забезпечував нашу свободу і безпеку протягом майже сімдесяти п'яти років, і в більш небезпечному світі наш великий Альянс важливіший, ніж будь-коли", – прокоментував рішення Столтенберг.

Нагадаємо, раніше повноваження Єнса Столтенберга продовжували вже тричі. Цього разу союзники ухвалили аналогічне рішення, оскільки не змогли погодити його наступника.

При цьому сам Столтенберг у травні говорив про намір піти з посади глави Північноатлантичного альянсу.

Інфографіка Очільники НАТО

Фото: Слово і діло

Що відомо про Столтенберга

Столтенберг очолює НАТО з 2014 року. Його повноваження мали завершитися 30 вересня 2022 року, однак у березні 2022 року через російське вторгнення в Україну їх продовжили ще на рік.

У лютому Столтенберг заявив, що не домагатиметься продовження свого контракту. Але члени НАТО попросили його погодитися на це після того, як не змогли досягти консенсусу щодо наступника.

Очікують, що, завершивши діяльність на посаді генерального секретаря НАТО, Столтенберг очолить центральний банк Норвегії.

Нагадаємо, що дебати про наступника Столтенберга активізувалися під час випробувань для НАТО, пов'язаних із повномасштабним вторгненням Росії в Україну, внутрішніми розбіжностями та зростанням Китаю.

Рішення про продовження повноважень Столтенберга з'явилося після того, як прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен та міністр оборони Великобританії Бен Воллес не отримали одностайної підтримки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: