fbpx
Сьогодні
21:58 26 Чер 2023

Президент США уперше прокоментував заколот пригожина в рф

Credit: Demetrius Freeman/The Washington Post via Getty Images

Президент Сполучених Штатів Джо Байден уперше прокоментував заколот ватажка бойовиків ПВК "Вагнера" євгена пригожина в російській федерації. Американський лідер наголосив, що США та їхні союзники не причетні до російського бунту.

Про це повідомляє CNN, пише Рубрика.

Байден доручив команді національної безпеки уважно стежити за подіями в росії та доповідати йому "щогодини", а також підготуватися до різних сценаріїв розвитку подій. Американський лідер повідомив, що на вихідних говорив із ключовими союзниками США, щоб переконатися, що вони всі мають спільне розуміння подій.

"Ми повинні були переконатися, що Путін не має приводу звинувачувати в цьому Захід чи НАТО. Ми ясно дали зрозуміти, що не причетні. Ми не мали до цього жодного відношення. Це було частиною боротьби усередині російської системи", – сказав Байден.

Байден додав, що ще занадто рано "робити остаточні висновки" про наслідки заколоту в росії. Він підкреслив, що для США дуже важливо залишатися в тісній взаємодії із союзниками та партнерами, продовжуючи стежити за розвитком ситуації.

"Кінцевий результат усього цього ще належить побачити, але незалежно від того, що буде далі, я продовжуватиму стежити за тим, щоб наші союзники та партнери були тісно пов'язані в тому, як ми сприймаємо ситуацію і реагуємо на неї. Важливо, щоб наші дії були повністю скоординованими", — сказав він.

Довідка

23 червня, пригожин заявив, що російська армія атакувала тилові позиції "Вагнера", через що загинула "величезна кількість солдатів". У відповідь він оголосив "похід" до Ростова-на-Дону, щоб "розібратися з беззаконням в армії" та Шойгу.

Найманці пригожина 24 червня захопили військові об'єкти в Ростові, зокрема штаб Південного військового округу рф та аеродром, а також узяли під свій контроль військові об'єкти в місті ВоронежКолона ПВК "Вагнер" була й у Липецькій області. Російська влада вже готувалася до облоги москви.

Зрештою під вечір 24 червня у самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка заявили, що власник пвк "Вагнер" у розмові з Лукашенком погодився зупинити рух найманців на території рф.

Згодом пригожин і сам підтвердив, що його найманці розвертають свої колони й ідуть у зворотному напрямку. За його словами, найманці за добу "пройшли, не доходячи 200 км до Москви". Про розмову з лукашенком він не згадував.

У кремлі заявили, що кримінальну справу стосовно євгена пригожина припинять, він "піде до білорусі", а "вагнерівців" влада не переслідуватиме за спробу заколоту. Гарантією того, що пригожин зможе піти до білорусі, "є слово президента росії".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: