fbpx
Сьогодні
16:42 26 Чер 2023

МКІП розробляє стратегію розвитку Києво-Печерської лаври до 2051 року

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) розпочало розробку стратегічної візії Києво-Печерської лаври "Нова формація українськості" на найближчі 30 років — з 2023 до 2051.

Про це повідомляє міністр культури та інформаційної політики України, пише Рубрика.

"Ця національна скарбниця дуже довго була закрита для українців, ми не використовували її потенціал на повну й не насичували тими змістами, які були там від самого початку її створення", — каже очільник МКІП.

Він розповів, що протягом трьох місяців міністерство перевірило та повернуло на баланс заповідника "Києво-Печерська лавра" 74 об'єкти Нижньої лаври.

Також:

  • роботу вже поновила Велика Лаврська дзвіниця,
  • відкрився вхід через Економічну браму та перехід від Верхньої до Нижньої лаври,
  • розробили порядок надання доступу до Успенського собору та Трапезної церкви для відспівування загиблих захисників України;
  • працює онлайн-система продажу квитків для відвідувачів.

Ткаченко додав, що стартували три проєкти в диджитал-сфері з зацифрування.

Як зазначив міністр, у Лаврі 24 червня зазвучало сакральне українське модерне багатоголосся. Ця подія відкрила цикл концертів, що «повертають професійне українське музичне мистецтво у простір Лаври».

Окрім того, вже затверджено порядок надання доступу до Успенського собору й Трапезної церкви для відспівування загиблих військових.

Наразі відомство перебуває на фінальному етапі погодження з музейними організаціями проєкту «Єдиний квиток» щодо надання доступу до музеїв на території заповідника.

Довідка

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передавання майна 12 квітня нарешті змогла потрапити до Києво-Печерської лаври. Вона продовжила працювати 19-21 квітня. Однак в УПЦ МП скаржилися на незаконні дії представників Мінкульту.

Біля Лаври були сутички. Поліція навіть затримала чотирьох людей, які 19 квітня активно вчиняли хуліганські дії на території Києво-Печерської лаври. А 20 квітня там знову стався конфлікт.

Зрештою Господарський суд Києва 25 квітня заборонив перешкоджати роботі комісії на території Києво-Печерської лаври до закінчення судового розгляду.

У червні ченці Української православної церкви московського патріархату не залишили 79 об'єктів Києво-Печерської лаври. Їх зобов'язали зробити це протягом трьох днів.

13 червня у суді відбулося слухання у справі за позовом УПЦ МП до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про усунення перешкод УПЦ МП у користуванні майном, а саме в доступі та здійсненні богослужінь. Суд відмовив УПЦ МП.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: