fbpx
Сьогодні
16:18 19 Чер 2023

МЗС вимагає допустити консула до українських військовополонених, яких Угорщина утримує в ізоляції

English version here

До угорської сторони звернулося Міністерство закордонних справ України з вимогою негайно допустити консула до українських військовополонених.

Про це повідомив речник відомства Олег Ніколенко, пише Рубрика.

Він стверджує, що всі спроби українських дипломатів протягом останніх днів установити прямий контакт з українськими громадянами не мали успіху.

"Це, а також інформація, отримана від родичів деяких із них, свідчить про те, що запевнення угорської влади про нібито вільний статус українських захисників в Угорщині не відповідають дійсності", — наголосив речник МЗС.

Фактично українських військовополонених утримують в ізоляції, зазначив Ніколенко. Вони, мовляв, не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування з рідними відбувається у присутності сторонніх людей. А ще їм відмовляють у встановленні контакту з посольством України.

Представник МЗС зауважує, що угорська влада ігнорує усі спроби України налагодити конструктивний діалог із цієї ситуації.

"Такі дії Будапешта ставлять під сумнів задекларовані ним гуманітарні мотиви вивезення українців до Угорщини. Крім того, вони можуть кваліфікуватися як порушення положень Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод", — наголосив Ніколенко.

Довідка

Нагадаємо, росія без погодження з Україною передала Угорщині 11 українських військовополонених угорського походження. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що дізналися про це зі ЗМІ — з публічних заяв віцепрем'єр-міністра Угорщини Жолта Шем'єна.

Восьмого червня на сайті російської православної церкви з'явилася новина, що передача Угорщині групи українських військовополонених відбулася за посередництва рпц на прохання угорської сторони. У рпц заявили, що вони мають "закарпатське походження".

Передання полонених підтвердив віцепрем'єр-міністр Угорщини, заявивши, що це "є жестом рпц щодо Угорщини, їй ці люди завдячують своєю свободою".

Угорська й російська сторони не проінформували український уряд про свої переговори. Тож Україна викликала тимчасового повіреного Угорщини й попросила надати детальну інформацію про українських громадян і невідкладно забезпечити до них доступ консула.

16 червня, стало відоме місцеперебування 11 полонених захисників України, яких утримують на території Угорщини.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: