fbpx
Сьогодні
16:23 09 Чер 2023

Угорщина заявила, що їм передали українських військовополонених з росії: МЗС України відреагувало

English version here

Фото: Getty Images

Віцепрем'єр Угорщини Жолт Шем'єн підтвердив інформацію про передачу з російської федерації до Угорщини 11 військовополонених, закарпатських угорців, про що раніше заявила російська православна церква. Через цю заяву МЗС України запросило тимчасового повіреного Угорщини. 

Про це пише Рубрика з посиланням на коментар Шем'єна, який отримало угорське видання ATV та повідомлення речника МЗС Олега Ніколенка.

Напередодні РПЦ опублікувала заяву, у якій стверджувала, що 8 червня "у рамках міжцерковного співробітництва на прохання угорської сторони відбулося передання Угорщині групи українських військовополонених закарпатського походження, які брали участь у бойових діях".

Згідно з повідомленням РПЦ, у домовленості про передачу військовополонених взяли участь голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ Антоній, митрополит Волоколамський, і радник російського патріарха Кирила Ніколай Балашов.

Видання "РБК-Україна" з посиланням на джерела раніше повідомило, що Російська православна церква планує передати частину українських полонених Угорщині, і це рішення не було узгоджене з Україною.

За даними видання, одним з посередників мала виступити благодійна організація Мальтійська служба допомоги Суверенного ордену госпітальєрів.

За даними видання ATV, передачу полонених координував Жолт Шем'єн, угорський віцепрем'єр-міністр у церковних справах.

У п'ятницю Шем'єн у коментарі виданню відмовився надавати будь-які подробиці, посилаючись на "інтереси справи і народу". Але він сказав, що це жест російської православної церкви щодо Угорщини, і що ці люди "зобов'язані їй своєю свободою".

"Це мій людський і патріотичний обов'язок", – сказав Шем'єн про свою роль у координації перевезення 11 військовополонених до Угорщини.

Українська сторона про це не знала і ніяк не була залучена до процесу.

Представник ГУР Андрій Юсов заявив, що питанням військовополонених займається винятково Координаційний штаб, з яким ні РПЦ, ні Угорщина не звʼязувались. Наразі МЗС України і ГУР встановлюють усі обставини, зʼясовують імена звільнених і працюють над їхнім поверненням.

За словами речника МЗС Олега Ніколенка, український уряд не повідомили про відповідні перемовини між угорською та російською сторонами. Про те, що росія передала Будапешту одинадцять українців угорського походження, МЗС дізналося із публічних заяв віцепремʼєр-міністра Угорщини.

Україна запросила тимчасового повіреного Угорщини і передала звернення надати детальну інформацію про своїх громадян і терміново забезпечити до них доступ для українського консула, щоб ознайомитися із їхнім станом здоров'я та надати їм консульську допомогу.

Під час зустрічі окремо наголосили на необхідності координації взаємодії із таких чутливих питань, як звільнення військовополонених.

Нагадаємо, що відповідно до даних Єдиного реєстру нині відомо про приблизно 24 тисячі зниклих безвісти українців.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: