fbpx
Сьогодні
13:59 14 Чер 2023

Окупаційні війська перешкоджають переведенню 5 енергоблоку ЗАЕС у безпечний режим, - ДІЯРУ

Фото: DEFENSE EXPRESS

На Запорізької атомної станції заважають переведенню в безпечний режим "холодного" зупину енергоблока №5, який залишається єдиним із шести в "гарячому" зупині та продовжує споживати дефіцитну воду зі ставка охолоджувача, окупаційні війська.

Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ).

"Російські окупанти не дозволяють українському персоналу ЗАЕС здійснити переведення енергоблока №5 у стан "холодного" зупину, як це передбачено розпорядженням Держатомрегулювання від 8 червня 2023 року", – повідомила в інспекції.

В.о. голови ДІЯРУ Олег Коріков назвав ці протиправні дії грубим порушенням законодавства у сфері використання ядерної енергії з боку "фейкової експлуатуючої організації" та російських військових окупантів.

У повідомленні наголошують, що це питання обговорювали на щотижневій нараді з комунікації між кризовим центром (IEC) МАГАТЕ та Держатомрегулюванням у вівторок.

"Сподіваюся, що під час свого чергового візиту на ЗАЕС гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зможе вплинути на російських окупантів та переконати їх у необхідності переведення енергоблока №5 у "холодний" зупин", – наголосив Коріков.

Він назвав дії загарбників черговим ядерним шантажем.

Як запевнили в інспекції, фахівці МАГАТЕ також зацікавлені й наголошують на важливості доступу до Запорізької ТЕС, а також її відвідного каналу, до ставка-охолоджувача ЗАЕС.

Це потрібно для того, щоб краще оцінити ситуацію із забезпеченістю атомної станції резервами води після підриву росіянами Каховської ГЕС та пов'язаного з цим розливу Каховського водосховища, з якого підживлювався ставок-охолоджувач ЗАЕС.

Довідка

Як писала Рубрика, 8 червня ДІЯРУ розпорядилася перевести енергоблок №5 Запорізької АЕС у стан "холодний" зупин.

Це було викликано втратою основного джерела підживлення бризкальних басейнів – Каховського водосховища.

Переведення енергоблока №5 ЗАЕС у стан "холодний" зупин необхідно здійснити, поки є можливість підтримувати проєктний режим роботи необхідних систем охолодження.

Раніше відповідно до розпоряджень Держатомрегулювання від 18 серпня 2022 року та від 10 лютого 2023 року в стан "холодний" зупин було переведено енергоблоки №№ 1, 2, 3, 4, 6.

Ми повідомляли, що 13 червня глава МАГАТЕ відвідав Київ. Там він повідомив, що по завершенні спілкування з пресою вирушить на станцію, де проведе кілька годин і самостійно оцінить ситуацію. Буквально, Гроссі сказав, що його візит на об'єкт відбудеться у вівторок ввечері, тобто 13 червня.

14 червня на Запорізьку атомну електростанцію повинен бути присутній Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, проте цього не сталося.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: