fbpx
Сьогодні
11:10 14 Чер 2023

Гендерні упередження: в ООН вважають, що ситуація за останні 10 років не поліпшилася

Фото: REUTERS/Крістіна Сілле

Упродовж останнього десятиліття ситуація з гендерною нерівністю й упередженнями не змінилася.

Про це пише Reuters, посилаючись на результати дослідження Програми розвитку ООН.

У звіті повідомляють, що майже дев'ять із десяти людей обох статей мають фундаментальні упередження щодо жінок, причому цей показник практично не змінився за десятиліття.

Як відзначили у ПРООН,  у 38 досліджуваних країнах щонайменше одне упередження щодо жінок мають 84,6% опитаних. За 10 років їхня частка зменшилася лише на 2,3%.

Водночас майже половина людей у ​​світі вважають, що чоловіки є кращими політичними лідерами, а 43% – що чоловіки краще керують бізнесом.

Навіть за умови, коли жінки й чоловіки мають однаковий рівень освіти, то за результатами дослідження, виявилося, що розрив у їхніх доходах зберігається. Середній розрив у доходах становить 39% навіть у тих 57 країнах, де жінки статистично освіченіші за чоловіків, свідчить дослідження.

Окрім того, в організації наголошують, що кожен четвертий опитаний виправдовує ситуацію, коли чоловік б'є свою дружину.

Оскількі культурні упередження й досі перешкоджають розширенню прав і можливостей жінок, світ навряд чи досягне гендерного паритету до 2030 року, як передбачали цілі ООН, підкреслюють у звіті.

У ПРООН вважають, що прогрес у боротьбі з нерівністю зупинила, зокрема, "криза людського розвитку" через пандемію COVID-19. Саме тоді багато жінок втратили дохід, відзначають в організації.

Водночас відбувався сплеск жіночих правозахисних соціальних рухів, як-от Time's Up і MeToo в Сполучених Штатах, свідчить дослідження.

Проблему гендерних упереджень ООН вивчає за допомогою Індексу гендерних соціальних норм, що базується на даних міжнародної дослідницької програми World Values ​​Survey (WVS).

Повідомляють, що у дослідженні використали результати опитувань за 2010–2014 і 2017–2022 роки з територій, де проживають 85% населення світу, відзначає видання.

Раніше в ООН заявили, що для досягнення гендерної рівності у світі знадобиться 300 років. Серед процесів, що свідчать про сповільнення прогресу в досягненні рівності, в ООН назвали:

  • обмеження прав жінок в Афганістані, де захопило владу радикальне ісламістське угруповання "Талібан",
  • насильство щодо українських жінок з боку російських військових злочинців.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес анонсував ухвалення закону про гендерну рівність, який вимагатиме більш рівного представництва жінок і чоловіків у політиці, бізнесі та інших сферах суспільного життя.

Як писала Рубрика, на панельній дискусії Мюнхенської безпекової конференції своїм досвідом того, як європейські уряди досі демонструють сексизм у ставленні до політиків, поділилися очільниця Європейської комісії Урсула Фон дер Ляєн та очільниця уряду Фінляндії Санна Марін.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: