fbpx
Сьогодні
10:45 13 Чер 2023

Через підрив Каховської гідроелектростанції вода до Криму не надходитиме ще рік, — Укргідроенерго

Через руйнування російськими військами Каховської греблі від нестачі води в Україні потерпатимуть 4 області, а в Криму, ймовірно, вода не з'явиться у каналі як мінімум рік.

Про це розповів гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота в ефірі "Радіо Свобода".

Зі слів чиновника, перший час проблеми водопостачання можуть виникнути в Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях.

"Потерпати буде від проблеми водопостачання Дніпропетровська область, Запорізька, Херсонська і Миколаївська.

Приблизно ми розуміємо, що це чотири області, які будуть потерпати від водопостачання. Тому що ми знаємо, що нижче 12,70 метрів (це ми називали так званою "мертвою зоною") вже забори не працюють", – розповів він.

Проте на цей час проблем з водопостачанням ще немає, уряд планує збільшити свердловини у зазначених областях, аби забезпечити водою цивільних.

"На сьогодні ще немає проблем. Наскільки нам відомо, що Кривій Ріг має запаси на 1,5-2 місяці. Нікополь і решта міст, які потерпають від підтоплення, то там довозиться вода. Було доручення прем'єра швидко збільшити свердловини в Херсонській, Миколаївській і в Дніпровській областях.

У першу чергу це біля лікарень, щоб забезпечити людей питною водою. Де це неможливо, то буде проводиться довіз питної води. А потім будуть працювати, щоб була технічна вода", – коментує Сирота.

Відповідно, як пояснив Сирота, на цей час рівень води у Каховському водосховищі нижчий ніж той, який необхідний, аби йти по Кримському каналу.

"До Криму водопостачання не відбувається, тому що вже в Каховському сховищі набагато нижчий рівень води, ніж потрібен для того, щоб йти по Кримському каналу.

Тому, скоріш за все, мінімум, рік вода до Криму не буде поступати. При умові нашої деокупації, ми теж не зможемо їх забезпечити на перших порах водою", – пояснив Сирота.

Відмітимо, що у херсонському мікрорайоні Острів повністю затоплено 18 свердловин, з яких качали воду – вони потребують повного відновлення. Також відновлення потребує водовідведення в мікрорайоні Корабел.

Про це в ефірі Еспресо заявив колишній заступник міського голови Херсона Роман Головня.

"Водопостачання в Херсоні забезпечувалось за допомогою свердловин, з який вода подавалась по місту. Це 146 свердловин, понад 80 з них працювали постійно. У  мікрорайоні Острів повністю затоплено 18 свердловин – вони потребують повного відновлення, дезінфекції.

Також відновлення потребує каналізаційна система, водовідведення. Воно повністю затоплене в мікрорайоні Корабел. Рівень ґрунтових вод піднявся, тому є і інші загрози. Була затоплена велика кількість вигрібних ям у приватному секторі. Питання підтоплення нечистотами стоїть гостро. Думаю, відповідні служби готуються і будуть проведені відповідні роботи", – розповів він.

Як повідомляють британські аналітики, через підрив гідроелектростанції обміліло Каховське водосховище, звідки бере воду Північно-Кримський канал.

Британська розвідка вважає, що скоро вода перестане надходити до півострова. Це погіршить доступ до прісної води на півдні Херсонської області та півночі Криму.

Довідка

Як повідомляла Рубрика, у ніч на 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС.

Станом на 12 червня на Херсонщині у воді залишаються 46 міст, селищ та сіл – 32 на правому березі та 14 на лівобережжі. На звільненій території було затоплено 3801 будинок.

При цьому у воду змило ворожі склади зброї на лівому березі Дніпра, тому російські боєприпаси та міни понесло течією до берегів.

У Силах оборони українців закликали не прибирати сміття узбережжя до перевірки вибухотехніків, адже можна наткнутися на міни та вибухівку.

Також через підрив Каховської греблі на Херсонщині зросла кількість зниклих безвісти людей.

А вчора, 12 червня, в Херсоні виявили тіла ще двох осіб, які потонули через підрив росіянами Каховської греблі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: