fbpx
Сьогодні
22:04 12 Чер 2023

Міноборони Нідерландів: українські пілоти цього літа можуть розпочати навчання на винищувачах F-16

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен. Фото: Getty Images

Українські пілоти можуть почати підготовку з управління бойовими літаками F-16 американського виробництва вже цього літа. Це стане першим кроком до забезпечення України потужним і довгостроковим потенціалом у війні з країною-агресоркою.

Про це заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, повідомляє Рубрика з посиланням на Reuters.

"Це літо – наша амбіція. І ми подивимося, наскільки це реалістично для початку програми навчання", – сказала вона.

За її словами, що мета полягає в тому, щоб програма підготовки була повністю введена в дію протягом шести місяців.

Данія, де є льотні тренажери, є можливим місцем проведення програми.

За її словами, у програмі навчання за підтримки США візьмуть участь Бельгія і Люксембург, а Франція і Велика Британія запропонували свою допомогу.

"Коли війна закінчиться, Україна повинна бути в змозі захистити себе, щоб утримати Росію від нових спроб. І я думаю… це те, що бачать і українці. Це дуже сильна система озброєнь. Це дуже сильний потенціал. Але вона не буде доступна найближчим часом, і президент Володимир Зеленський, звичайно, знає про це", – сказала Оллонгрен.

Джерела видання повідомили, що навчання розпочнеться з двох груп по 12 українських пілотів, які вже мають досвід польотів на радянських МіГах. Міністр не уточнив початкового розміру програми.

Довідка

Нещодавно Британія погодилася почати навчання українських пілотів, попри те, що у Лондона немає американських винищувачів F-16.

Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс заявляла, що українські пілоти проходитимуть базову підготовку, щоб передавати і розвивати свої навички у сфері управління західними літаками.

На початку червня речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат повідомив, що Київ відібрав перші групи українських пілотів для навчання у Британії.

Тим часом Берлін найближчим часом може переглянути свою позицію щодо можливого постачання Україні сучасних західних винищувачів, попри те, що канцлер країни Олаф Шольц заперечував участь Німеччини в коаліції.

Загалом "Коаліція винищувачів" у своєму складі налічує уже вісім країн, Україна працює над її розширенням.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: