fbpx
Сьогодні
17:51 10 Чер 2023

До "коаліції літаків" офіційно приєднується Канада, - ОП

English version here

Канада офіційно приєднується до "коаліції літаків", зокрема у частині тренувань українських пілотів та обслуговування авіамашин.

Про це повідомив у Фейсбуці заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква.

"В ході двосторонніх переговорів Президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо було досягнуто низку вагомих для України домовленостей. Серед головного – Канада офіційно приєднується до Коаліції бойових літаків, зокрема у частині тренувань українських пілотів та обслуговування літаків", – наголосив Жовква.

Він нагадав, що прем'єр-міністр Канади оголосив про додатковий пакет військової допомоги Україні обсягом близько 400 мільйонів доларів, що включатиме артилерійські снаряди та ракети.

Крім того, Канада посилює санкційний тиск на агресора та запроваджує нові санкції проти фізичних та юридичних осіб.

Заступник глави ОП зауважив, що за результатами зустрічі лідери двох країн підписали Спільну декларацію, яка визначає пріоритетні напрями співпраці, а також фіксує підтримку Канади у принципово важливих для України питаннях. Декларація окреслює спектр допомоги, зокрема політичної, військової, фінансової і гуманітарної, яку Канада вже надала і планує надалі надавати Україні.

Зокрема, декларація чітко фіксує підтримку канадською стороною набуття Україною членства в НАТО, щойно це дозволять умови.

"Це найсильніше формулювання серед усіх країн G7, які є членами НАТО", – наголосив Жовква.

Він зазначив, що Канада також підтримує створення Ради Україна-НАТО замість відповідної Комісії, і це перша подібна публічна підтримка нового механізму взаємодії України з Альянсом.

"Минуло лише 10 днів після Саміту Європейської політичної спільноти в Молдові, де ми підписали Спільну декларацію з Румунією, і станом на сьогодні вже маємо формалізацію підтримки членства України в Альянсі з 20-ма державами-членами", – заявив Жовква.

Нагадаємо, 2 червня Єрмак заявив, що "Коаліція винищувачів" у своєму складі налічує уже вісім країн, Україна працює над її розширенням.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: