fbpx
Сьогодні
12:17 10 Чер 2023

У Міноборони впевнені, що Україна на Вільнюському саміті отримає алгоритм вступу до Альянсу

English version here

Саміт Північноатлантичного Альянсу, який пройде у литовській столиці Вільнюс в липні цього року, зафіксує алгоритм вступу нашої держави до Альянсу.

У цьому впевнений заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов, цитує Міністерство оборони України.

Як представник оборонного відомства зазначив, на саміті у липні країни НАТО "вийдуть на певний порядок нашого вступу, який буде зафіксовано".

Гаврилов також додав, що попри консенсусний механізм ухвалення рішень і право вето країн-членів Альянсу, він не думає, що "будуть великі проблеми" з ухваленням рішення щодо України.

"Є всі ознаки того, що Україна отримає те, що хоче, в певному форматі", наголосив заступник міністра оборон.

"Вже зараз на саміті у Вільнюсі Україна чітко має розуміти, що після війни, скажімо протягом року-двох, після проведення певних процедурних речей ми будемо членами НАТО", – підкреслив Гаврилов.

Що відомо про вступ України до НАТО на цей час

11 липня в Вільнюсі має відбутись саміт НАТО, на якому, за словами глави МЗС Дмитра Кулеби, Україна очікуватиме чіткого "графіку вступу" країни до Альянсу.

За словами президента України Володимира Зеленського, Україна готова вступити до НАТО. Але не має сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо за його підсумками Україна не отримає від Альянсу конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до військового блоку.

Країни-члени НАТО висловлюють різні думки щодо вступу України. Так, в Німеччині заявили, що "політика відкритих дверей залишається в силі", але країна не готова говорити про членство України, поки тут йде війна.

А в Польщі ж заявили, що зараз Україна воює в інтересах Альянсу, тому її має чекати "дуже швидкий шлях до вступу".

Окрім того, як заявив колишній голова НАТО Андерс Расмуссен, якщо на літньому саміті Альянсу в Вільнюсі Києву не нададуть реальних гарантій безпеки, деякі країни НАТО можуть захотіти ввести війська в Україну.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що країни Північноатлантичного союзу не вводитимуть війська на територію України до завершення війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: