fbpx
Сьогодні
Фото 13:25 10 Чер 2023

До Києва з неоголошеним візитом завітав прем’єр Канади Трюдо

English version here

Фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko

10 червня, несподівано до столиці України приїхав прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Про це пише Рубрика, посилаючись на канадські ЗМІ.

Зазначимо, що світлини канадського прем'єра у Києві з'явилися у соціальних мережах та у канадських ЗМІ.

Відомо, що прем'єр-міністр Канади перебуває в Україні разом із віцепрем'єр-міністром Христею Фріланд, яка має українське походження.

Прем'єр Канади Джастін Трюдо в Києві

Фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Відмітимо, що візит очільника канадського уряду не анонсувався, як і більшість візитів західних урядовців, з міркувань безпеки.

Прем'єр Канади Джастін Трюдо в Києві

Фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Прем'єр Канади Джастін Трюдо в Києві

Фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko

У Києві Трюдо розпочав візит з участі у покладанні вінків до Стіни пам'яті, присвяченої загиблим у російсько-українській війні.

Прем'єр Канади Джастін Трюдо в Києві

Фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Мету візиту Трюдо не розголошували, однак, ймовірно, канадський прем'єр обговорить з Зеленським допомогу жителям Херсонщини та нашим військам, які от-от мають розпочати масштабний контрнаступ по всій лінії фронту.

Підкреслимо, що це вже другий візит Трюдо до України з моменту початку широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну в лютому 2022 року. Востаннє Трюдо відвідував Україну у травні 2022 року.

Також нагадаємо, що у травні 2023 року президент Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Канади Трюдо. Під час розмови вони обговорили програму довгострокової оборонної співпраці, а також відзначив початок конфіскації російських активів у Канаді.

Що відомо про допомогу Канади Україні

Нагадаємо, Трюдо неодноразово заявляв, що Канада продовжить підтримувати Україну у боротьбі проти російської агресії. Він запевнив, що не має сумнівів щодо перемоги нашої держави.

Як повідомляли, в рамках останнього пакету військової допомоги у березні Канада передасть Україні:

  • близько 8 000 боєприпасів калібру 155 міліметрів,
  • 12 зенітних ракет із запасів Збройних сил Канади для підтримки систем ППО,
  • понад 1 800 навчальних боєприпасів для 105-міліметрових гармат для підтримки передання Данією, Німеччиною й Нідерландами танків Leopard 1.

Окрім того, країна розпочала постачання додаткових основних бойових танків Leopard 2. Загалом Канада  надала Україні 8 основних бойових танків Leopard 2.

Також Канада відправила в Україну броньовані ремонтно-евакуаційні машини Bergepanzer 3. Бронемашини призначені для евакуації пошкодженої техніки з поля бою.

Окрім того, наприкінці квітня уряд Канади оголосив про надання Україні нової військової допомоги на суму 39 млн канадських доларів (28,9 млн доларів США).

Як писала Рубрика, Канада ще на рік до 9 червня 2024 року затвердила тимчасове скасування імпортних мит на українську продукцію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: