fbpx
Сьогодні
Фото 20:19 05 Чер 2023

Омбудсмен звернувся по допомогу до Ватикану: росія тримає близько 27 тисяч цивільних українських заручників

English version here

Фото: Дмитро Лубінець, Фейсбук

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав кардинала Маттео Марія Зуппі, архиєпископа Болоньї та президента Італійської єпископської конференції, сприяти поверненню в Україну цивільних заручників, в тому числі й священників, яких утримує росія.

Про це йшлося на зустрічі, яка відбулася у понеділок у Києві.

Фото: Дмитро Лубінець, Фейсбук

Посланець Папи Римського Франциска з питань миру в Україні кардинал Маттео Зуппі 5-6 червня перебуває у Києв з візитом. Головна мета – уважно вислухати українську владу про можливі шляхи досягнення справедливого миру та підтримати жести людяності, які допоможуть послабити напруженість.

На зустрічі Лубінець наголосив:

"Російська Федерація масово затримує цивільних. Приблизна цифра, яку ми зараз називаємо, 27 тисяч громадян України. Але точно встановити неможливо. Сюди входять і священники. Причому з різних конфесій. Окремо я зверну вашу увагу на те, що два священники Української греко-католицької церкви були затримані на тимчасово окупованій території і знаходяться у полоні Російської Федерації. Так само ми просимо вас зробити все можливе, щоб їх врятувати".

За його даними, священники находяться у колонії.

"Російська Федерація продовжує утиски прав вірян на тимчасово окупованих територіях. Безпосередньо зруйновано 305 релігійних споруд2, – додав омбудсмен.

Представник Ватикану кардинал Маттео Зуппі в свою чергу запевнив у підтримці України та наголосив на тому, що війна є кроком назад, який руйнує усе та від якого страждають діти.

Фото: Дмитро Лубінець, Фейсбук

"Неприйнятним є те, що насильство цієї війни торкнулося дітей. Папа Франциск, говорячи про Україну, вжив дуже красивий вираз: "Ваші сльози — мої сльози, ваш біль — мій біль". А сьогодні я говорю, що ваші діти — це наші діти. Я можу про це говорити, тому що дуже багато дітей приїхало в Італію… було дуже приємно бачити ту гостинність, з якою італійці приймали українських дітей", — сказав він.

Кардинал розповів про те, що італійські та українські діти у школах швидко знайшли спільну мову та подружилися.

"Звичайно, церква зробить все можливе для захисту життя дітей", — запевнив Зуппі.

Зі свого боку Лубінець розповів йому про те, що наша країна змогла повернути 371 дитину з тих, кого Російська Федерація незаконно вивезла з Батьківщини за час війни.

воєнні злочини проти дітей

Фото: Дмитро Лубінець, Фейсбук

"Повернення кожної дитини — це як маленька спецоперація. Коли ти знаєш, що Російська Федерація ніколи не буде тобі сприяти та допомагати, ми маємо робити все, щоб українські діти повернулися. На даний час нам вдалося повернути 371 дитину. Можливо, за вашою участю нам вдасться кардинально змінити цю цифру", — сказав Лубінець.

Він наголосив на тому, що Україна вдячна усім тим, хто готовий допомагати їй у цій справі.

Сторони також обговорили питання обмінів військовополоненими та депортації українських дітей.

Нагадаємо, Лубінець раніше повідомляв, що відповідно до даних Єдиного реєстру відомо про приблизно 24 тисячі зниклих безвісти українців.

Також омбудсмен розповів, що 86% українських військових, яких вдалося повернутися з російського полону, повідомили про те, що зазнавали прямих фізичних тортур від росіян.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: