fbpx
Сьогодні
16:43 04 Чер 2023

Зурабішвілі пропонує випустити Саакашвілі із в'язниці з електронним браслетом

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі запропонувала випустити колишнього президента Міхеіла Саакашвілі із в'язниці  та одягнути на нього електронний браслет.

Про це вона сказала в інтерв'ю France 24, яке цитує Sova, повідомляє Рубрика.

"Я думаю, що з ним слід добре поводитися, і я говорю це вголос — оскільки так поводяться з багатьма іншими президентами по всьому світу, які були засуджені до ув'язнення. Є електронні браслети, про які ми знаємо, та інші форми, які більш підходять для країни, яка приєднується до ЄС2, — зазначила Зурабішвілі.

Водночас президентка не відповіла на питання про те, чи планує помилувати Саакашвілі. Вона сказала, що багато людей на Заході наголошують, що ув'язнення експрезидента завдає збитків іміджу Грузії.

"Мене це турбує, і я багато роблю, щоб полегшити цю ситуацію. Але збитки були завдані рішеннями, прийнятими урядом, і амністія насправді не відшкодує цю шкоду", — пояснила посадовиця.

Саломе Зурабішвілі — прозахідна політикиня, яка не є політичною союзницею керівної партії "Грузинська мрія", яку багато хто звинувачує у симпатіях до росії. Проте Грузія є парламентською республікою, тож президентські повноваження там обмежені.

Довідка

Колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі перебуває в ув'язненні на батьківщині. Ще у 2018 році його заочно засудили до трьох років ув'язнення у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Ґірґвліані та до 6 років ув'язнення у справі про побиття у 2005 році депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

Також Саакашвілі звинувачують у розтраті бюджетних коштів і незаконному перетині державного кордону. Крім того, після його повернення в жовтні 2021-го грузинська влада заявила, що він нібито зі своїми соратниками "планував убивство опозиціонерів, аби спровокувати заворушення і звинуватити владу", хоча проваджень за цим фактом немає.

На знак протесту Саакашвілі почав голодування, після чого стан його здоров'я погіршувався. Адвокати, родичі та прихильники Саакашвілі наголошують на погіршенні здоров'я політика та закликають відправити його на лікування за кордон.

6 лютого Тбіліський міський суд відмовився задовольнити клопотання адвокатів Саакашвілі й не відклав виконання вироку через стан здоров'я експрезидента. Представник Пенітенціарної служби Грузії Ніка Абрамішвілі заявив, що поданий суду звіт не містить достовірної інформації про тяжкість хвороби Саакашвілі й не може бути підставою для відстрочення.

Водночас Саакашвілі назвав засідання суду "посміховиськом", а свій вирок — "смертним". А в березні експрезидент заявив, що йому загрожує поліорганна недостатність, і що він "близький до смерті" в лікарні, куди його перевезли із в'язниці.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: