fbpx
Сьогодні
12:34 16 Бер 2023

ЗМІ: у Грузії дозволили оглянути Саакашвілі групі медиків з Польщі

Фото: Новості-Грузія

Дозвіл відвідати та оглянути ув'язненого експрезидента Грузії Михеїла Саакашвілі отримали медики з Польщі.

Про це повідомив редактор з питань Європи "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк з посиланням на неназваних посадовців ЄС, пише ЄП.

"Група польських медиків отримала доступ до Саакашвілі. Дати, коли вони поїдуть до Грузії, поки немає", – написав журналіст у своєму Twitter.

Джозвяк окремо наголосив, що про переведення колишнього президента Грузії на лікування до Польщі чи ще кудись мова не йде.

Останнім часом стан здоров'я ув'язненого в Грузії Саакашвілі значно погіршився. На саміті ЄС 10 лютого прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща готова прийняти політика на лікування.

Наприкінці лютого ЄС подав офіційний протест грузинській владі щодо Саакашвілі після того, як це рішення розблокувала Угорщина. У ньому містився заклик звільнити Саакашвілі від покарання для лікування в Польщі.

Влада Грузії відмовляється надавати дозвіл на лікування свого політичного опонента за кордоном.

Згодом у Варшаві заявили, що група польських медиків готова вилетіти до Тбілісі для надання допомоги Саакашвілі і чекає на формальну згоду на це грузинської влади.

Довідка

Громадянина України Саакашвілі затримали в Грузії 1 жовтня 2021 року, коли він приїхав на батьківщину після восьмирічної відсутності. Йому висунуто обвинувачення у незаконному перетині кордону, який, за даними слідства, він скоїв 28 вересня, коли таємно прибув до порту Поті з України на судні, що перевозило вантажівку з молочною продукцією.

Стаття за незаконний перетин кордону Грузії передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Україна офіційно визнала Саакашвілі потерпілим у справі про неналежне поводження в ув'язненні.

1 лютого 2023 року під час пресконференції з Президентом Австрії Александером ван дер Белленом у Києві Президент України Володимир Зеленський продемонстрував фотографії Саакашвілі й висловив переконання, що влада Грузії його публічно катує і вбиває.

Верховна Рада України звернулася до Грузії, Європейського парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської комісії, Парламентської асамблеї Ради Європи та парламентів держав-членів Євросоюзу щодо необхідності негайного переведення третього президента Грузії, громадянина України Міхеїла Саакашвілі на лікування за кордон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: