fbpx
Сьогодні
Фото 10:58 27 Тра 2023

Екорішення: замість звичного газону у Вінниці засіяли тестову ділянку декоративних луків

На головній алеї вінницького Вишенського парку засіяли тестову ділянку декоративних луків.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук Інституту розвитку міста.

У чому проблема?

Довгий час газон вважався ідеальним рішенням для оформлення міських зелених насаджень. Але з екологічної точки зору такий тип озеленення не має особливої цінності.

Головний недолік газону — йому потрібен рясний полив. Окрім того, газони загалом менш екологічні види озеленення, а також значно дорожчі в утриманні. Адже їх потрібно до того ж часто косити, а це витрати на пальне.

Також низько скошена трава не сприяє охолодженню та біорізноманіттю. Тому газони потрібні тільки там, де люди відпочиватимуть та активно проводитимуть час.

Зараз екологи закликають менше косити траву, що робить її стійкішою, а також надавати перевагу дикому різнотрав'ю перед декоративною травою.

Яке рішення?

Адже, міські луки потребують значно меншого догляду, ніж газон. Ділянку засіяли в межах проєкту "Луки Вінниці", який передбачає висаджування різнотрав'я замість газонів.

Декоративні луки, Вінниця

Фото: Інститут розвитку міст

"Там луки будуть засіяні на окремих ділянках, де зараз досить деградований газон, який необхідно привести до ладу. А ще у парку завжди багато людей, які зможуть на власні очі переконатися у важливості та перевагах такого озеленення", зазначили в Інституті розвитку міста.

Як це працює?

Міські луки потребують значно меншого догляду – поливу та покосів, – сприяють біорізноманіттю, забирають надлишкову воду, зменшують рівень шуму.

Декоративні луки

Фото: Інститут розвитку міст

На головній алеї Вишенського парку засіяли насіння польського виробництва – багато видів однорічних та багаторічних квітів, що витримують періоди засухи. У планах також створити луку на площі Стуса.

Декоративні луки, Вінниця

Фото: Інститут розвитку міст

Процес засівання луки досить схожий на засівання газону:

  • спочатку потрібно зняти дернину,
  • прокультивувати ділянку,
  • очистити ґрунт від кореневищ небажаних тут рослин.
Декоративні луки, Вінниця

Фото: Інститут розвитку міст

Декоративні луки, Вінниця

Фото: Інститут розвитку міст

"Після 1-2 тижнів спокою необхідно виконати поверхневу обробку ґрунту і його каткування. Потім – посіяти суміш насіння і піску/вермикуліта та закаткувати знову. Звичайно, посів краще за все проводити перед дощем, але цього року травень видався надзвичайно сухим. У такому випадку ділянку бажано полити", пояснили у Інституті розвитку міста.

Декоративні луки, Вінниця

Фото: Інститут розвитку міст

Нагадаємо, у столиці біля "Голосіївського" парку висадили дерева й кущі на місці демонтованих МАФів.

Окрім того, у Львові почали висаджувати дерева, які працюють на адаптацію міста до зміни клімату.

Як писала Рубрика, у Києві цьогоріч висадять 25 декоративних лук та відмовляться від скошування трави на експериментальних ділянках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: