fbpx
Сьогодні
10:54 26 Тра 2023

У США наближаються до угоди про підвищення стелі державного боргу

Білий дім та партія Республіканців наближаються до угоди про підвищення стелі державного боргу та обмеження федеральних витрат на два роки.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на людей, знайомих з цим питання.

За останні дні сторони зменшили розбіжності в переговорах, проте остаточної угоди ще не досягнуто. Сторони досі не домовилися про розмір верхнього ліміту.

Згідно з умовами нової угоди, витрати на оборону буде дозволено збільшити на 3% в наступному році відповідно до бюджетного запиту президента Джо Байдена.

Угода також включатиме заходи з модернізації національної електромережі для використання відновлюваних джерел енергії, що є ключовою кліматичною метою, а також прискорення видачі дозволів на будівництво трубопроводів та інших проєктів, пов'язаних з викопним паливом, які підтримує Республіканська партія.

Угода скоротить 10 млрд дол зі збільшення бюджету Служби внутрішніх доходів на 80 мільярдів доларів, яке Байден виграв у рамках свого закону про зниження інфляції.

Та угода, яка наразі формується, буде набагато більш обмеженою, ніж початкова пропозиція республіканців, які закликали до підвищення стелі держборгу до березня наступного року в обмін на 10 років обмеження видатків.

Якщо угода буде досягнута найближчим часом, то найімовірніше голосування в Палаті представників пройде у вівторок. Тоді Сенат повинен буде швидко провести голосування та відправити документ на стіл Байдену до 1 червня, коли у США можуть закінчитися гроші про функціонування та виплати боргів, що призведе до дефолту.

Член Палати представників Гаррет Грейвс, один з учасників переговорів, охарактеризував прогрес як "повільний". Він сказав, що Білий дім твердо відкидає вимоги республіканців додати критерії щодо роботи до критеріїв отримання права на Medicaid та інші програми соціального забезпечення.

Довідка

Раніше міністерство фінансів США попереджало, що федеральному уряду може не вистачити грошей для покриття всіх своїх зобов'язань вже першого червня, тобто через тиждень.

Проте 25 травня мінфін оголосив про плани продажу боргу на суму 119 мільярдів доларів, термін погашення якого настане першого червня – натяк на те, що ця дата не є залізобетонним дедлайном й настанням дефолту.

Експерт інвестиційного банку Goldman Sachs Алек Філліпс вважає, що влада США має час до восьмого або дев'ятого червня – за його словами, ці дати, найімовірніше, будуть останніми днями, коли реально залишиться можливість уникнути дефолту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: