fbpx
Сьогодні
09:52 23 Тра 2023

У Повітряних Силах США заявили, що постачання винищувачів в Україну займе кілька місяців

Фото: wikipedia.org

Для надання Україні винищувачів F-16 потрібно буде "у найкращому випадку кілька місяців".

Як цитує CNN, про це заявив у понеділок міністр ВПС США Френк Кендалл, пише ЄП.

Як пишуть у виданні, адміністрація Байдена на цей час надала мало деталей про план оснащення українських ВПС винищувачами американського виробництва або іншими літаками четвертого покоління.

Нагадаємо, що американський президент 19 травня оголосив, що США підтримають спільні навчання українців.

Відомо, що американський персонал братиме участь у навчаннях разом з союзниками і партнерами в Європі.

За словами Кендалла, пройде щонайменше "кілька місяців", перш ніж Україна отримає можливість експлуатувати F-16. Він підкреслив, що потрібно буде опрацювати низку деталей, перш ніж українські ВПС зможуть літати на західних літаках у великій кількості.

"Ми за жодних обставин не збираємося передавати F-16 або інший західний винищувач у значній кількості до рук українських ВПС раніше, ніж через кілька місяцівв", – сказав Кендалл журналістам.

Зі слів офіційного представника ВПС США, "кілька місяців" – це відносно швидкі терміни, оскільки підготовка нового американського пілота на цьому літаку зазвичай займає понад два роки.

Навіть курс перепідготовки для пілота F-16, який на певний час відійшов від керування літаком, може зайняти до п'яти місяців.

Як писала Рубрика, публічно США довгий час стверджували, що винищувачі не є першочерговим пріоритетом. А також говорили про те, що надання літаків швидко вичерпають наявні кошти на допомогу Україні замість більш важливих видів озброєнь, таких як танки Abrams і ЗРК Patriot.

А вже напередодні Державний департамент заявив, що Сполучені Штати вважають пріоритетним забезпечення України винищувачами F-16 і працюватимуть для здійснення цієї мети в найближчі місяці.

Довідка

Минулого тижня Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До коаліції вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

Також Білий дім підтвердив, що в подальші місяці США і союзники обговорюватимуть, коли і в якій кількості Україна отримає сучасні винищувачі.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: