fbpx
Сьогодні
15:08 13 Тра 2023

CNN: росіяни мали намір знищити ЗРК Patriot ракетою "Кинджал", яку збили на Київщині

English version here

Фото: СМТР

Ракета Х-47 "Кинджал", яку російська федерація випустила по столиці України минулого тижня, мала влучити в зенітно-ракетний комплекс Patriot. Однак українська протиповітряна оборона перехопила ракету.

Про це пише CNN з посиланням на двох американських посадовців, імена яких не називають.

Як пояснив один з посадовців, Сили оборони України випустили з Patriot кілька ракет під різними кутами, щоб перехопити "Кинджал". Він відзначив, що це демонструє, як українці швидко опанували нову систему ППО.

На думку американських посадовців, росіяни змогли визначити ймовірне розташування Patriot, вловивши радіолокаційне сигнал від самої системи.

Patriot має потужний радар для виявлення цілей на великій відстані, це робить її потужною системою ППО, здатною перехоплювати балістичні ракети. Однак радіолокаційне випромінювання також дає змогу противнику визначити розташування батареї, пояснює CNN.

За словами посадовців, способи замаскувати певною мірою ці сигнали існують, але російські військові, вочевидь, все одно змогли визначити приблизне розташування системи.

Зазначається, що Україна отримала щонайменше дві системи Patriot, одну від Сполучених Штатів і одну від Німеччини, щоб посилити свою протиповітряну оборону, яка раніше не могла перехопити більш сучасні російські ракети, такі як "Кинжал".

Довідка

Український військовий портал Defense Express 5 травня повідомив, що українські військовослужбовці вперше збили ракету "Кинджал". Там зазначили, що отримали фото уламків, зокрема носового обтічника зі слідами ураження. Вони належать ракеті Х-47 "Кинджал", якою окупанти намагались уразити Київ у ніч проти 4 травня.

Речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат спершу заперечував збиття "Кинджалу". Проте зрештою командувач Повітряних сил Микола Олещук підтвердив знищення цієї цілі.

У Міноборони США також офіційно підтвердили, що українські військові збили російську ракету "Кинджал" за допомогою ЗРК Patriot.

Ракета "Кинджал" уперше опинилася на російському озброєнні у 2017 році. Після пуску з літака вона підіймається на велику висоту у верхні шари атмосфери, а потім за балістичною траєкторією наближається до цілі.

У росії називають її гіперзвуковою. Видання Defense Express зазначає, що ця ракета може розганятися до гіперзвукової швидкості завдяки прискорювачу, але не може летіти так постійно. На етапі наближення до цілі "Кинджал" рухається швидко, але не досягає гіперзвукової швидкості, кажуть журналісти.

А ось у Генштабі ЗСУ стверджують, що під час заходження на ціль по балістичній траєкторії ракети може розвивати швидкість приблизно 12 тисяч км/год, тобто досягати гіперзвуку.

Раніше CNN зазначало, що хоча система Patriot успішно протидіє балістичним ракетам, її здатність зупиняти такі ракети, як-от "Кинджал", які росія називає гіперзвуковими, до минулого тижня була суто теоретичною.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: