fbpx
Сьогодні
10:23 10 Тра 2023

Пентагон офіційно підтвердив: Україна збила "Кинджал" рф із системи Patriot

English version here

Фото: wikipedia.org

У Міноборони США офіційно підтвердили, що за допомогою зенітно-ракетного комплексу Patriot,  українські захисники збили російську ракету "Кинджал", яку у рф називають гіперзвуковою.

Про це заявив речник Пентагону бригадний генерал Патрик Райдер, передає CNN.

"Я можу підтвердити, що вони збили російську ракету, застосувавши систему протиракетної оборони Patriot. Як ви знаєте, ця система є частиною ширшого спектру засобів протиповітряної оборони, які Сполучені Штати та міжнародна спільнота надали Україні", — сказав Райдер.

Речник Пентагону додав, що США та їхні партнери продовжуватимуть нарощувати засоби ППО наземного базування та боєприпаси, "щоб допомогти Україні контролювати своє суверенне небо та захистити своїх громадян від росії".

Раніше CNN зазначало, що хоча система Patriot успішно протидіє балістичним ракетам, її здатність зупиняти такі ракети, як-от "Кинджал", які росія називає гіперзвуковими, до минулого тижня була суто теоретичною.

За словами джерела видання, перехоплення, здійснене Україною, продемонструвало цю здатність у реальному світі. Це важливо з кількох причин. Так, президент росії володимир путін публічно рекламував можливості російської зброї, яку називав гіперзвуковою, заявляючи, що вона здатна подолати всі наявні системи ППО.

Окрім того, до минулого тижня розрахунок росії полягав у тому, що якби вона використала таку ракету як "Кинджал", то все, по чому вона стріляла б, неодмінно було б уражено. Однак збиття поставило цей розрахунок під сумнів.

Нагадаємо, що український військовий портал Defense Express 5 травня повідомив, що українські військовослужбовці вперше збили ракету "Кинджал". Там зазначили, що отримали фото уламків, зокрема носового обтічника зі слідами ураження. Вони належать ракеті Х-47 "Кинджал", якою окупанти намагались уразити Київ у ніч проти 4 травня.

Портал наголошував, що Україна вже офіційно отримала засоби, які можуть боротися з балістичними цілями, — зенітно-ракетні комплекси Patriot.

Спершу речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат заперечував збиття "Кинджалу". Проте зрештою командувач ПС Микола Олещук підтвердив знищення цієї цілі.

Довідка

Ракета "Кинджал" вперше опинилася на російському озброєнні у 2017 році. Після пуску з літака вона підіймається на велику висоту у верхні шари атмосфери, а потім за балістичною траєкторією наближається до цілі.

У росії називають її гіперзвуковою. Видання Defense Express зазначає, що ця ракета може розганятися до гіперзвукової швидкості завдяки прискорювачу, але не може летіти так постійно. На етапі наближення до цілі "Кинджал" рухається швидко, але не досягає гіперзвукової швидкості, кажуть журналісти.

А ось у Генштабі ЗСУ стверджують, що під час заходження на ціль по балістичній траєкторії ракети може розвивати швидкість приблизно 12 тисяч км/год, тобто досягати гіперзвуку.

Експерт із питань авіації та оборони Дейвид Гемблінг у статті для Forbes зазначив, що ракети "Кинджал" не обов'язково є швидшими за традиційні балістичні ракети, швидкість яких теж сягає гіперзвуку.

"Проте якщо балістичні ракети мають високу передбачувану траєкторію польоту, як гарматне ядро, то гіперзвукові здатні маневрувати всередині атмосфери. А це означає, що балістичні ракети можна виявити на великій відстані, і заздалегідь намітити точку перехоплення, тоді як гіперзвукові ракети залишаються на нижчому рівні, дають менше часу для попередження і не слідують передбачуваним шляхом", — пояснює експерт.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: