fbpx
Сьогодні
12:28 10 Тра 2023

Найбільша група Європарламенту закликає НАТО запросити Україну до альянсу

English version here

Правоцентристська група в Європейському парламенті – Європейська народна партія – закликає НАТО закласти основу для вступу Києва в альянс у довгостроковій перспективі.

Як інформує Рубрика, Європейська народна партія — ухвалила позиційний документ.

"Група ЄНП очікує, що майбутні саміти у Вільнюсі та Вашингтоні прокладуть шлях для надання Україні запрошення приєднатися до НАТО, а процес вступу розпочнеться після закінчення війни та буде завершений якнайшвидше", — йдеться в опублікованому документі.

На переконання ЄНП, яка є найбільшим загальноєвропейським партійним об'єднанням Європи, цей крок зміцнить Альянс і стане подальшим кроком до "сталого миру в Європі".

Автори декларації наголошують, що попередні безпекові рішення для України – від Будапештського меморандуму до висновків Бухарестського саміту НАТО – не запобігли повномасштабному вторгненню росії, а постійне перебування країни у так званій сірій зоні лише заохочуватиме Москву в майбутньому знову вдатися до агресії.

На думку членів ЄНП, запрошення для України стати членом НАТО стане потужним сигналом для путіна та "яструбів війни" в кремлі та аргументом, щоб вони нарешті зрозуміли, що Україна більше не є в межах їхнього впливу.

Голова групи ЄНП Манфред Вебер заявив, що альянс повинен підготуватися до перспективи членства в ньому України щойно закінчиться війна.

"Ми не можемо уявити Україну поза європейською архітектурою безпеки після війни", — сказав Вебер, додавши, що "на самітах НАТО у Вільнюсі в липні та у Вашингтоні наступного року ми повинні виправити помилки минулого".

Україна подала запит на прискорений вступ до НАТО у вересні минулого року. Наразі Київ наполягає на тому, щоб на липневій зустріч альянсу в Литві союзники зробили конкретний публічний жест щодо наближення України до членства.

Водночас, Вашингтон і деякі західноєвропейські столиці воліють уникати дискусії про членство і закликають зосередитись на практичній допомозі України у боротьбі з агресором. Однак деякі східні союзники по НАТО хочуть, щоб Україна отримала у Вільнюсі значущий сигнал та побудувала тісніші інституційні зв'язки між Альянсом і Києвом.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: