fbpx
Сьогодні
15:29 07 Тра 2023

Павел вважає, що Захід має бути готовим, що у війні не буде повної перемоги

English version here

Фото: Олександр Брамський/Суспільне

Заходу варто підготуватися до того, що в російсько-українській війні не буде повної перемоги.

Про це президент Чехії Петр Павел розповів в інтерв'ю The Guardian під час поїздки до Лондона на коронацію Чарльза ІІІ.

"Я думаю, що ми повинні зробити все, що в нашому розпорядженні, щоб заохотити українців і підтримати їх, щоб вони були успішними. Але внутрішньо ми також повинні бути готові до інших непередбачуваних ситуацій" – сказав Павел.

Як вважає чеський президент, у Києві є розуміння, що не слід "недооцінювати росіян, тому що у них достатньо живої сили, у них все ще достатньо техніки, навіть якщо вона старіша, можливо, в меншій кількості, але все одно, у них є велика кількість артилерійських стволів, у них багато боєприпасів".

"Вони не такі вже й недієздатні з точки зору оборони", – сказав Павел.

"І, звичайно, перебуваючи в обороні, їм легше, тому що Україна зазнала б жахливих втрат, навіть якби вони були добре підготовлені. Тому атакувати такого ворога, як Росія, буде важко, і росіян не вдасться застати зненацька вдруге" – зазначив він.

Чеський лідер підкреслив, що основною вимогою Зеленського під час їхньої зустрічі 28 квітня були боєприпаси на тлі підготовки до контрнаступу.

Країни-члени ЄС цього тижня домовилися про постачання боєприпасів для України з-за меж союзу, в тому числі з Великої Британії й США, попри початкові заперечення з боку Франції. І це рішення, за його словами, збільшить можливості для допомоги Україні протягом наступних тижнів і місяців.

Європа не має потужностей для виробництва необхідного Україні озброєння. Але вона може його купувати.

І Зеленський заявив, що надасть кваліфікованих техніків для нових заводів з виробництва боєприпасів, якщо оборонна промисловість ЄС не впорається з цим завданням.

Павел вважає, що ЄС повинен постачати боєприпаси для України з усього світу, включаючи країни, які, можливо, не хочуть визнавати свою участь у конфлікті з Росією, або з якими європейські столиці можуть відчувати певний дипломатичний дискомфорт у відносинах.

"Є способи, як ми можемо це зробити", резюмував чеський лідер.

Довідка

Нагадаємо, що президентка Словаччини прибула в Україну вранці 28 квітня разом із президентом Чехії Петром Павелом. Для нього це перший візит в Україну як лідера держави.

Після першого дня поїздок на північ Київщини та ключових зустрічей у столиці президенти залишилися на ночівлю. Це доволі рідкісний випадок для візитів іноземних топ-посадовців під час повномасштабної війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: