fbpx
Сьогодні
Фото 16:45 28 Кві 2023

В Україну завітали президенти Чехії і Словаччини: Зеленський у Києві вперше зустрівся з Павелом

Фото: Офіс Президента

В Україну завітали глави Чехії і Словаччини. У Києві президент Володимир Зеленський зустрівся  з очільником Чехії Петром Павелом і подякував за підтримку України з першого дня війни.

Як пише Рубрика, про це повідомляють чеські ЗМІ.

Президенти прибули потягом у Немішаєво, де їх зустріли, серед інших, чеський посол в Україні та колишній український посол у Чехії Євген Перебийніс. Схоже, звідти вони рушили до міст на півночі Київщини, які побували в окупації.

Президенти Чехії та Словаччини Петр Павел і Зузана Чапутова

В офіційному Twitter Петр Павел опублікував їхню фотографію на тлі пошкодженого будинку, ймовірно, у Бородянці.

"Ми із Зузаною Чапутовою поділяємо цінності свободи та справедливості. Тяжко бачити на власні очі, що українці платять за це найвищу ціну, кров'ю та життями своїх громадян. Боротьба з агресором захищає те, що нас об'єднує", – прокоментував Павел.

"Ганебні атаки минулої ночі на декілька українських міст, серед яких Умань та Дніпро, внаслідок яких загинули невинні люди, нагадують, що ми не можемо відвертати очі" – написала Чапутова у своєму Facebook.

Вона додала, що спільний візит до України із президентом Павелом підтверджує нову еру відносин між главами держав Словаччини та Чехії. "Це наша перша закордонна поїздка разом і я рада, що ми прибули саме в Україну. Наш сигнал чіткий: нас з Україною об'єднують не лише кордони та спільне минуле, але й спільне майбутнє", – додала Чапутова.

Під час візиту президенти зустрінуться з Володимиром Зеленським та низкою інших посадовців.

Для Петра Павела це його перша поїздка до України, він домовився з Києвом про неї невдовзі після інавгурації. Тоді ж була домовленість, що він поїде разом із президенткою Словаччини, яка вже бувала в Україні після початку повномасштабної війни.

А в Інстаграмі Зеленський написав:

"Вітаю в Україні Президента Чехії Петра Павела. Дякую за цей візит, який розпочався з відвідання Бучі та Бородянки. Цінуємо підтримку Чехії, чеського уряду та всього суспільства з першого дня повномасштабного вторгнення", – сказав Зеленський.

Довідка

Чеська Республіка цьогоріч виділить 22 млн крон (понад $1 млн) на навчання в країні 20-25 студентів Національного авіаційного університету.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: