fbpx
Сьогодні
09:40 02 Тра 2023

Китай уперше проголосував за резолюцію ООН, у якій російську федерацію назвали агресором

English version here

Фото: Getty Images

Китайська народна республіка, яка раніше утримувалася або голосувала проти проєктів щодо російської агресії, вперше проголосувала за резолюцію Генеральної асамблеї ООН, у якій зазначено про "безпрецедентні виклики, що стоять сьогодні перед Європою після агресії російської федерації проти України".

Нагадаємо, що голосування відбулося ще 26 квітня. Про що повідомляв постійний представник України в ООН Сергій Кислиця. Та на голосування Китаю ЗМІ звернули увагу лише нещодавно.

Постпред України повідомив, що резолюцію щодо співпраці ООН та Ради Європи підтримали 122 країни.

До того ж, окрім Китаю, документ схвалили також Казахстан, Бразилія, Вірменія та Індія.

Проти висловилися КНДР, Сирія, Нікарагуа, Білорусь та рф.

голосування за резолюцію ООН

Фото: Твіттер/
Sergiy Kyslytsya

Утрималися від голосування 18 країн.

Підкреслюють, що у резолюції є пункт, у якому мова йде про "безпрецедентні виклики, які стоять сьогодні перед Європою після агресії російської федерації проти України, а до цього проти Грузії". Також є заклик "відшкодовувати збитки, завдані жертвам, і притягти до відповідальності всіх тих, хто винний у порушенні норм міжнародного права".

Що відбувалося напередодні?

Як писала Рубрика, 26 квітня лідер Китаю Сі Цзіньпін уперше з початку повномасштабного вторгнення поговорив телефоном із Зеленським. Розмову ініціювала українська сторона.

Їй передували неодноразові заклики України про особисту розмову глав країн.

Також, як писала ми, стався скандал із китайським послом. Він поставив під сумнів суверенітет країн колишнього СРСР і приналежність Криму Україні.

Зеленський у розмові наголосив, що Україна має відновити суверенітет і територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року, включно з нині окупованим Кримом.

Після перемовин з китайським лідером Зеленський призначив нового посла України в КНР. Ним став колишній міністр із питань стратегічних галузей промисловості Павло Рябікін.

А ось Китай призначив нового представника в Україні та "суміжних державах". Ним став Лі Хуей — спеціальний представник уряду Китаю з питань Євразії та колишній посол країни в росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: