fbpx
Сьогодні
10:26 02 Тра 2023

Екоактивісти подали до суду на управління авіації США через вибух ракети Starship, яка розірвалася біля заповідника

Космічний корабель Starship наступного покоління SpaceX на вершині потужної ракети Super Heavy стартує зі стартового майданчика компанії в Бока-Чика під час випробувального польоту без екіпажу, перш ніж вибухнути, поблизу Браунсвілла, штат Техас, США, 20 квітня 2023 року. Фото: Reuters / Джо Скіпер

Для того, щоб оскаржити надану Федеральним авіаційним управлінням США ліцензію на відправлення ракети Starship Ілона Маска у перший випробувальний політ природоохоронні організації подали до суду.

Про це пише Reuters.

Як повідомляють, у позові мова йде про те, що вибух ракети Starship 20 квітня став останнім із серії щонайменше дев'яти вибухонебезпечних подій у Бока-Чіка. Ці події сталося втручання у дику природу, що перебуває під охороною федерального законодавства.

Екоактивісти вказують на порушення з боку управління авіації США федерального закону. Вони наголошують на тому, що управління мало би обов'язково провести повне дослідження можливого впливу від запуску ракети на навколишнє середовище перед виданням ліцензії.

Як зазначили у позові, керівник апарату Управління комерційних космічних перевезень Федерального авіаційного управління США заявляв в електронному листі від червня 2020 року, що агентство планувало провести таке дослідження. Проте згодом "відклало це" та "провело менш сувору" перевірку.

Представник Федерального авіаційного управління США сказав журналістам Reuters, що не коментує поточні судові процеси. У SpaceX не повідомляли про цю справу.

Що призвело до позову?

Напередодні відправлення ракети наступного покоління Starship у перший випробувальний політ SpaceX отримала нову ліцензію від управління. Через 11 днів після того був поданий позов від екоактивістів.

Оскільки, політ завершився вибухом апарата над Мексиканською затокою. Шматки залізобетону та металеві осколки викинуло на тисячі метрів від місця, що межує з Національним заповідником дикої природи Лоуер-Ріо-Гранд-Веллі поблизу державного парку та пляжу Бока-Чіка.

Агентство також вказує, що внаслідок вибуху спалахнув чагарник площею 1,4 гектара. Хмара пилу понеслася на 10,5 км на північний захід. Тоді впала дощем над припливними рівнинами та сусіднім містом Порт-Ізабел.

Натомість у SpaceX вказали на успіх у відправленні ракети, який "дасть цінні дані для продовження розробки" Starship і Super Heavy.

Ілон Маск нещодавно заявив, що SpaceX планує встановити систему водяного охолодження та сталеві арматури для стартового майданчика, щоб запобігти повторному пошкодженню під час вибуху. І, мовляв, у найближчі кілька місяців його ракета може бути готова до ще одного випробувального польоту.

На цей момент ракети Starship і Super Heavy фактично заборонені в межах розслідування "нещасного випадку", розпочатого агентством авіації США відразу після запуску.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: