fbpx
Сьогодні
12:43 01 Тра 2023

Петиція до Президента щодо сприяння створенню заказника на Свидовці набрала 25 тисяч підписів

Петиція до Президента Володимира Зеленського з проханням сприяти створенню у Закарпатській області заказника загальнодержавного значення "Вільний Свидовець" й не допустити будівництва на Свидовці та сусідніх гірських хребтах гірськолижних курортів набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Про це свідчать дані на сайті глави держави.

Петицію було зареєстровано 28 березня, автор Тетяна Шаміна.

"Закликаємо Вас зберегти недоторкану природу гірського масиву Свидовець від забудови та вирубки шляхом створення заказника загальнодержавного значення «Вільний Свидовець»! Свидовець – це гірський масив у Закарпатській області, одне з найкрасивіших місць Українських Карпат. Це праліси, високогірні луки, льодовикові озера та річки. Це місце, де все ще залишилися ведмеді, рисі та десятки інших рідкісних тварин та рослин, які охороняються Червоною книгою України та мінімум чотирма міжнародними конвенціями", – ідеться в документі.

За словами автора петиції, унікальна дика природа Свидовця перебуває під загрозою знищення. Зокрема, зазначається, що у 2016 році з'явився проєкт будівництва на Свидовці однойменного гірськолижного курорту площею 1400 га, розрахованого на прийняття 28 тис. відпочивальників одночасно, а наприкінці 2022 року з'явилися наміри розширити проєкт курорту, забудувавши сусідні гори курортами «Бистриця» і «Турбат».

"Тобто, може виникнути курорт-монстр площею майже 3000 гектарів, розрахований на понад 50 тисяч людей одночасно. Ціле місто замість недоторканої природи Карпат! За дослідженнями науковців, рентабельність проєкту в умовах зміни клімату сумнівна, проте екологічні наслідки (селі, ерозія, посухи, паводки) будуть суттєвими", – наголошується в документі.

У цьому зв'язку Президента закликають сприяти якнайшвидшому створенню заказника загальнодержавного значення «Вільний Свидовець» й не допустити будівництва «монструозних гірськолижних курортів» на Свидовці та сусідніх гірських хребтах.

Як повідомлялося, російські загарбники тимчасово окупували 20 заповідників в Україні та перетворюють їх на мисливські угіддя, копальні й танкові стоянки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: