fbpx
Сьогодні
16:58 23 Кві 2023

У Варшаві провели благодійний бізнес-форум Be brave like Ukraine

У Варшаві за участю близько 200 представників українського бізнесу, діячів культури та волонтерів відбувся благодійний бізнес-форум "Be brave like Ukraine".

Учасники заходу обговорили, зокрема, питання подальшої підтримки України й об'єднання зусиль для протидії агресору у різних сферах, повідомляє Укрінформ.

"Кожен і кожна, хто сьогодні перебуває в цьому залі, має одну-єдину мету – це перемога України",- підкреслила на відкритті форуму його організатор – лідер варшавського Євромайдану Наталка Панченко.

Радник посольства України в Польщі Віталій Білий від імені посла Василя Зварича подякував представникам бізнесу за роботу, яку вони виконують задля перемоги над агресором.

Дипломат від імені посла України передав подяку фонду "Євромайдан-Варшава" за вагомий внесок у розвиток українсько-польського партнерства та всебічну підтримку України в умовах російської збройної агресії.

На форумі було відзначено роль польського бізнесу у допомозі України в умовах російської агресії. Зокрема, спеціальну нагороду – календар з особистим підписом Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного – вручено фонду польських підприємців й філантропів Рафала Бжоського й Омени Менсах.

Як зазначила представниця фонду Анастасія Обарчук, отримуючи нагороду, у перші тижні повномасштабної війни подружжя польських філантропів передало в Україну 34 вагони гуманітарної допомоги на 400 млн злотих (понад 95 млн євро) і продовжують допомагати.

Під час однієї з дискусійних панелей українські діячі наголошували на важливості ролі культури України під час війни, необхідності її належного фінансування і розвитку, просування у світі. У цьому контексті відомий театральний діяч Євген Лавренчук згадав слова прем'єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчілля, який під час Другої світової війни, затверджуючи бюджет країн, зазначив, що кошти на культуру не можна зменшувати, бо "за що тоді воює країна?"

Учасники дискусії також звернули увагу на необхідність подальшого скорочення так званої культурної присутності рф в Україні та за кордоном, адже у кремлі вважають культуру одним з головних елементів просування "руського міра" в Україні та в Європі.

Під час дискусії щодо потреб України в озброєнні відома волонтерка Марія Берлінська застерегла від зволікання з наданням військової допомоги Києв і нагадала про імперські плани рф щодо подальшого збройного підкорення Європи.

Вона підкреслила, що Україні зараз потрібні сучасні винищувачі F-16, адже МіГ-29 морально застаріли. У контексті аргументів, які наводяться на Заході про відсутність в українців відповідної інфраструктури, тривале опанування українськими пілотами літаків цього типу, а також що це дуже дорога інвестиція, волонтерка наголосила: "Україна просить лише пів відсотка літаків F-16, які є у світі".

Водночас, на її думку, всі українці мусять опанувати основи тактичної медицини, і по змозі якнайактивніше донатити на дрони.

"Найважливіше зараз: адвокатуємо передачу Україні F-16, переконуємо європейських та американських політиків, щоб вони дали змогу захистити себе і таким чином захистити весь світ", – наголосила Берлінська.

Лідерка варшавського Євромайдану Наталка Панченко підсумувала діяльність організації від початку повномасштабної агресії – від блокування транзиту російських продуктів через територію Польщі до закликів світової спільноти і міжнародних організацій надати Україні більше зброї для відбиття російської агресії. У цьому контексті вона звернула увагу н акцію зі збору підписів за передачу Україні літаків F-16.

"Це наша петиція, під якою ми зараз збираємо підписи, ми вже дозбируємо 10 тисяч. Її суть полягає в тому, що кожні 10 тисяч підписів ми приноситимемо під посольство США у Варшаві, аби показати Байдену, що українці в Польщі не зупиняються, поляки не зупиняються",- підкреслила Панченко.

Вона додала, що усі мають розуміти: це потрібно не лише Україні, а всій Східній Європі та цілому світові.

У межах форуму також відбувся концерт української співачки KOLA.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: