fbpx
Сьогодні
09:46 06 Кві 2023

Україна готова до переговорів щодо статусу Криму: в Офісі Президента назвали умову

English version here

Заступник голови Офісу президента Андрій Сибіга заявив, що Україна готова почати переговори щодо Криму, якщо військові Збройних сил України наблизяться до півострова.

Як пише Рубрика, про це він сказав в інтерв'ю Financial Times.

"Якщо нам вдасться досягти наших стратегічних цілей на полі бою і коли ми опинимося на адміністративному кордоні з Кримом, ми готові відкрити дипломатичну сторінку для обговорення цього питання", — каже Сибіга.

Але він уточнив, що це не означає, що українська влада виключає шлях звільнення Криму Силами оборони.

Британський аташе з питань оборони у Вашингтоні Тім Вудс напередодні заявляв, що Крим потребуватиме політичного рішення через концентрацію сили, яка там є, і через те, "що означало б для українців увійти туди".

"Я не думаю, що буде дуже швидке військове рішення. Отже, нам потрібно побачити, які умови є сприятливими для України для переговорів", — сказав він.

А ось екскомандувач військ США в Європі Бен Годжес прогнозував, що звільнення Криму стане можливим до кінця літа 2023 року.

Довідка

Президент Володимир Зеленський у березні наголошував, що Україна готова сісти за стіл перемовин тільки після виведення її військ з території України.

Проте у листопаді він казав, що готовий розглянути варіанти повернення анексованого росією Криму невійськовим шляхом. Проте закликав не витрачати час на варіанти, які не передбачають деокупації півострова.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк на початку квітня в інтерв'ю "Радіо Свобода" прогнозував, що Україна знову перебуватиме у Криму через 5-7 місяців.

"Можливо, це занадто оптимістично, але це оптимізм, який є математично вивіреним. Я ще раз кажу, немає в росії достатнього ресурсу, щоб втримати ситуацію. Логіка війни, абсолютно очевидна, і ми точно можемо проговорити реалії Криму на набережній в Ялті", — сказав Подоляк.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: