fbpx
Сьогодні
Фото 21:59 24 Бер 2023

У Києві відкрили третій в Україні донорський центр: здати плазму та стати донором кісткового мозку

Фото: Лілія Зарецька / hromadske

У столиці запрацював третій в Україні центр донорської здачі плазми, де також можна зареєструватися, щоб стати потенційним донором кісткового мозку.

Про це стало відомо на відкритті центру.

Неофіційно центр працює ще з 3 березня, тому фахівці вже назбирали початкову базу донорів. Деякі з них здали плазму вже понад 50 разів.

Генеральний директор компанії "Біофарма" Костянтин Єфименко розповів, що цьогоріч у Білій Церкві запустили сучасну лабораторію вартістю 10 мільйонів доларів. Вона дозволяє виготовляти ліки з донорської плазми.

"Наша компанія вийшла на заготівлю 20 тисяч літрів плазми щомісяця. Препарати з плазми крові не можна робити з мішка субстанцій. Без донацій це неможливо. З донацій наших донорів ми на власному заводі робимо з плазми якісні ліки", — зазначив Єфименко.

Також, за його словами, компанія почала співпрацювати з реєстром кісткового мозку. Тож тепер вони реєструють потенційних донорів.

У Києві запрацював донорський центр

Фото: Лілія Зарецька / hromadske

У Києві запрацював донорський центр

Фото: Лілія Зарецька / hromadske

Роман Куць, керівник Українського реєстру донорів кісткового мозку, заявив, що цього року вони інтегрувалися у світовий реєстр.

"Усі донори, зареєстровані в Україні, стануть автоматично доступні для всіх країн світу. Українські донори зможуть рятувати життя і німців, і англійців, і бразильців", — пояснив Куць.

  • Як здати плазму

Спершу людині роблять загальний аналіз крові, щоб виявити, чи можна допустити її до донації. Кров тестують на всі віруси та бактерії. Після позитивного висновку лікаря людину допускають до донації.

Це відбувається так: у людини забирають кров, яка потім потрапляє в центрифугу. За великої швидкості з неї у мішечок виділяється плазма. Потім кров повертають донору, і він нічого не втрачає. Ця процедура безплатна.

  • Донорство кісткового мозку

Раніше, щоб стати потенційним донором, людина мала замовити пакет із тестом за 38 євро (близько 1500 гривень), а далі самостійно зібрати свій матеріал і доєднатися до реєстру донорів. Зараз це можна зробити стаціонарно й безоплатно.

Після донорства кісткового мозку організм людини втрачає кальцій і стає слабшим. Щоб стан нормалізувався за кілька місяців, потрібно приймати вітаміни.

Довідка

Потенційним донором кісткового мозку в Києві можна стати за адресами: вулиця Івана Мазепи, 1 та вулиця Євгена Сверстюка, 2А.

Рубрика:
Здоров'я Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: